Servind

DPF: regenerace nebo výměna?

DPF: regenerace nebo výměna?

Filtry pevných částic jsou běžnou součástí automobilů, které musí splňovat emisní normy Euro 6. Je tomu především proto, že neexistuje jiná možnost, jak dosáhnout snížení množství pevných částic produkovaných vznětovými motory. Přestože první filtry pevných částic (DPF) byly použity již před 15 lety, stále se vedou debaty o správné údržbě a opravě těchto částí výfukových systémů.

Proč je DPF nezbytný?

V zásadě se dá odpovědět naprosto jednoduše - protože je povinný! Pokud bychom to však měli rozvést, tak důvodem nutnosti užití DPF jsou normy stanovující limitní hodnoty škodlivin ve výfukových exhalacích zážehových a vznětových motorů.

Jelikož vznětové motory produkují i za naprosto ideálních podmínek takové množství škodlivin, které limity překračují, je nutné použít filtr, který dokáže množství produkovaných částic snížit pod limitní množství.

Filtry pevných částic se používají i u zážehových motorů s přímým vstřikováním paliva aby splňovaly normy Euro 6c, které vešly v platnost 1. září 2017. Pokud výrobce dokáže vyvinout zážehový motor s přímým vstřikováním, který tyto normy splňuje, není nutné filtr ve vozidle užívat.

DPF jako příčina nebo důsledek?

Můžeme říct, že filtr jako takový nebývá příčinou problémů ve vozidle. DPF funguje vždy správně pokud jsou dodrženy potřebné operační podmínky. V takovém případě by neměl nastat žádný problém po celou životnost filtru, která samozřejmě není nekonečná. Jestliže se tedy objeví problém s filtrem pevných částic, je to obvykle důsledek závady na jiné části vozidla, která činnost filtru ovlivňuje. Může se jednat o problémy, které vznikly již při výrobě vozu, nedodržování správných podmínek užívání vozidla, ignorování signalizačních kontrolek, užívání nevhodných aditiv, mechanické poškození atd.

Víc se dočtete v posledním vydání magazínu Autoservis ZDE.

Datum zveřejnění

5.7.2019

Zdroj informací

Turbo-Tec CZ s.r.o.

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2394 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál