Servind

Ministerstvo dopravy poskytne dalších 50 milionů z Operačního programu Doprava

Ministerstvo dopravy poskytne dalších 50 milionů z Operačního programu Doprava

Ministerstvo dopravy podpoří z Operačního programu doprava (OPD) výstavbu plnicích stanic na zkapalněný zemní plyn (LNG). Za tímto účelem je vyčleněno z evropských prostředků 50 miliónů korun v rámci podpory infrastruktury pro alternativní paliva.

„Zájem o tuto problematiku předčil naše očekávání, proto jsme se rozhodli vyhlásit ještě jednu výzvu v rámci OPD. Národní akční plán čisté mobility, který byl schválen vládou v listopadu 2015, hovoří o počtu 5 LNG plnicích stanic v roce 2025. S přispěním dotačního programu bude tento cíl nejen dosažen, ale i překročen“, říká ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Výzvu Ministerstvo dopravy vyhlašuje 30. září. Konečný termín pro předložení žádostí bude 14. ledna 2020. O dotaci se mohou ucházet žadatelé, kteří provozují ekonomickou činnost v oblastech: rozvod plynných paliv prostřednictvím sítí, obchod s plynem nebo maloobchod s pohonnými hmotami ve specializovaných prodejnách a kteří předloží projekt na vybudování LNG plnicích stanic na území České republiky. Rozsah projektu závisí zcela na uvážení žadatele. Maximální míra podpory ze způsobilých výdajů může v této výzvě dosáhnout až 60 %. Předložené žádosti o dotaci budou hodnoceny zejména z hlediska hospodárnosti, připravenosti a relevance projektu.

První výzva na podporu výstavby LNG plnicích stanic byla vyhlášena v dubnu 2018, podpořeny byly dvě žádosti, v rámci kterých by mělo na území ČR vzniknout 13 LNG stanic do roku 2022.

Vedle plnicích stanic na zemní plyn (CNG a LNG) Ministerstvo dopravy podporuje také výstavbu plnicích stanic na vodík. Celkem má Ministerstvo dopravy na dotační program pro podporu infrastruktury pro alternativní paliva v rámci OPD vyčleněno 1,2 mld. korun.

Bližší informace o podmínkách podpory jsou součástí podrobné dokumentace výzvy, která je zveřejněna na webu Řídicího orgánu OPD.

Datum zveřejnění

27.9.2019

Zdroj informací

Ministerstvo dopravy ČR

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2502 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál