Servind

Nová Toyota LQ vytváří pevnější pouto s řidičem

Nová Toyota LQ vytváří pevnější pouto s řidičem

Společnost Toyota Motor Corporation odhalila koncepční vůz „LQ“, který opět posouvá vyspělé technologie a usiluje o vytvoření pevnějšího pouta mezi vozem a jeho řidičem. Model LQ, nová generace koncepčního vozidla Toyota „Concept-i“ (poprvé prezentovaného na veletrhu spotřební elektroniky CES 2017), přináší schopnosti autonomního řízení a také výkonného interaktivního agenta „Yui“ na bázi umělé inteligence, jenž je schopen učit se od řidiče a zprostředkovat osobní mobilitu na míru uživateli.

„V minulosti jsme auta milovali pro jejich schopnost dopravit nás do dalekých míst a realizovat naše vysněná dobrodružství,“ uvedl Daisuke Ido, šéf vývoje modelu LQ. „Díky vyspělým technologiím jsme schopni sladit životní styl zákazníků s novými příležitostmi, a nabídnout tak radost i zapojení do děje. Jsme hrdí na LQ a jeho schopnost nabídnout osobní zkušenosti; vozidlo naplňující jedinečné potřeby mobility každého řidiče a vytvářející ještě silnější vazbu mezi automobilem a řidičem.“

Jako firma poskytující služby mobility je Toyota přesvědčena, že pokud lidé mají svobodu pohybu, nic není nemožné. Tato vize je postavena na poznatku, že mobilita přesahuje samotnou fyzickou přepravu a měla by brát v potaz lidskou potřebu zapojovat se i po emocionální stránce.

LQ se této filozofie drží prostřednictvím klíčového motivu vývoje, který zní „Learn, Grow, Love – Učit se, růst, milovat“. Agent „Yui“ společně s technologií autonomního řízení LQ (vývoj v partnerské spolupráci s výzkumným centrem Toyota Research Institute – TRI) přináší jedinečné zážitky spojené s mobilitou, které současně vytvářejí vztah mezi vozidlem a řidičem, od kterého se učí a na jehož individuální potřeby a přání reaguje. Samotné označení vyjadřuje víru Toyoty v to, že uvedený přístup motivuje k vývoji budoucích vozidel schopných pěstovat vztah mezi automobilem a řidičem.

LQ se veřejnosti představí v rámci speciální expozice „Future Expo“ na Tokijském autosalonu od 24. října do 4. listopadu 2019. Toyota dále oznámila, že od června do září 2020 umožní zájemcům z řad veřejnosti si vozidlo prakticky vyzkoušet na turné „Toyota Yui Project Tours 2020“. Zájemci se budou moci zaregistrovat a s trochou štěstí budou vybráni, aby si mohli LQ s agentem „Yui“ na bázi umělé inteligence vyzkoušet. Vybraní účastníci mohou pomocí mobilní aplikace vyjádřit své zájmy i přání a posléze se zúčastnit předváděcí jízdy LQ s agentem „Yui“.

Klíčové vlastnosti a technologie LQ zahrnují:

1. Yui – expert na mobilitu a agent na bázi AI

LQ je vybaveno palubním agentem „Yui“ na bázi umělé inteligence, poskytujícím služby osobní mobility na míru na základě hodnocení bdělosti řidiče a jeho emocí. V zájmu zajištění bezpečnosti a pohodlí může umělá inteligence aktivně zapojovat řidiče pomocí interaktivní hlasové komunikace, funkcí zabudovaných do sedadla (ke zvýšení bdělosti nebo potlačení stresu), palubního osvětlení, klimatizace, vůní a dalších interakcí rozhraní HMI. Yui kromě toho dokáže vybírat hudbu na základě prostředí při cestování a také v reálném čase poskytovat informace o tématech, která řidiče zajímají.

Kromě výzkumu realizovaného centrem TRI se Toyota v rámci vývoje a implementace Yui spoléhala na podporu následujících společností:

  • JTB Corporation: Poskytla pomocné informace a trasy jízd volené tak, aby vyhovovaly zákaznickým preferencím;
  • AWA Co., Ltd.: Nabídla streamovanou hudbu odpovídající jízdním trasám a zákaznickým preferencím;
  • NTT DoCoMo, Inc.: Poskytla služby stabilní vysokorychlostní komunikace prostřednictvím základny mobilní 5G komunikace ve výchozím bodě předváděcí jízdy.
    Toyota do budoucna plánuje ještě rozšířit implementaci agenta Yui jeho integrací s dalšími produkty, jako např. chytrými telefony.

2. Technologie navržené s cílem zajistit bezpečnost, pocit bezpečí a příjemné zážitky v rámci pohodlné mobility

i) Autonomní řízení: LQ je vybaveno systémem autonomního řízení na úrovni ekvivalentní standardu SAE Level 4.

ii) Systém autonomního parkování s obsluhou (výsledek společného vývoje s Panasonic Corporation)

Díky uvedenému systému odpadá potřeba hledání parkovacích míst, neboť zajišťuje automatickou jízdu mezi místem vysazení pasažéra a přiřazeným parkovacím místem na blízkém parkovišti; zlepšuje tak dostupnost pro uživatele s omezenou mobilitou, jako jsou např. senioři, fyzicky handicapovaní, těhotné ženy, zákazníci s velmi malými dětmi, případně všichni uživatelé s problematickým parkováním. Systém rovněž efektivně využívá místo na parkovišti tím, že parkuje vozidla těsně u sebe s rozestupem pouhých 20 cm.

Systém autonomního parkování využívá palubní systém vozidla, jenž identifikuje aktuální polohu vozidla pomocí několika kamer, sonaru a radaru, 2D zobrazení vozovky, kamer nainstalovaných na parkovišti a řídicího centra. Senzory na vozidle společně s kamerami na parkovišti kromě toho sledují další vozidla a chodce na trase autonomního řízení, a pokud zaznamenají přítomnost jiného vozidla nebo chodce, automaticky zastaví.

iii) AR-HUD (výsledek společného vývoje s Panasonic Corporation)

Systém zobrazování AR-HUD (Augmented Reality Head-Up Display) pro LQ využívá technologii rozšířené reality (AR) k rozšíření zobrazovací plochy HUD displeje, a přispívá tak k bezpečnosti jízdy, neboť řidič není nucen zbytečně odklánět zrak od vozovky.

Před čelním sklem se na displeji v prostorové a srozumitelné formě zobrazují různé jízdní informace, jako např. upozorňování na jízdní pruhy, dopravní značky a pokyny týkající se trasy. Systém pomáhá řidiči plně se soustředit na cestu díky velké obrazovce (odpovídá šířce 584 cm) s hloubkou zobrazování 7 až 41 m před vozidlem.

iv) Sedadlo s funkcí hodnocení bdělosti a relaxace (světová novinka) (výsledek společného vývoje s Toyota Boshoku Corporation)

Propracovaný systém sedadla LQ zahrnuje několik nafukovacích vzduchových vaků, vestavěných do sedadla se zabudovanou klimatizací; v závislosti na jízdní situaci se snaží udržovat pozornost řidiče, nebo mu naopak umožnit relaxovat.

Pokud systém rozpozná, že je řidič unaven, nafoukne vak v opěradle sedadla, aby usnadnil udržování vzpřímené pozice, a současně nasměruje studený vzduch z ventilační soustavy zabudované do sedadla.

Pokud podmínky dovolují, aby řidič volně relaxoval, např. v režimu autonomního řízení, střídavě se nafukuje a vyfukuje vzduchový vak v opěradle sedadla, čímž se řidiči usnadňuje hluboké břišní dýchání.

3. Další pokročilé prvky výbavy a technologie

i) Nové funkce rozhraní HMI

LQ k intuitivní výměně informací mezi vozidlem a posádkou využívá i plochu stropu kabiny a koberečků. Vestavěný systém osvětlení zobrazuje různé barevné tóny indikující režim autonomního nebo ručního řízení; o tom, se kterou osou na palubě Yui právě komunikuje, informuje osvětlení prostoru pro nohy příslušného pasažéra.

LQ též dokáže předávat různé informace (např. o stavu povrchu vozovky) posádce vozidla i lidem mimo něj pomocí zobrazovacího zařízení DMD (Digital Micromirror Device), zabudovaného do světlometů. Tento systém aktivuje individuální drobná zrcadla (o celkovém počtu 1 milion), a promítá tak na vozovku před vozidlem složité obrazce.

ii) Přístrojový štít na bázi OLED (novinka v rámci Toyoty)

V rámci přístrojové desky LQ se používají displeje na bázi OLED (v rámci Toyoty použito vůbec poprvé). Propracovaný přístrojový panel obklopuje řidiče a zajišťuje velmi dobrou viditelnost informací.

iii) Povrchová úprava čisticí vzduch (výsledek společného vývoje s Aisin Chemical Co., Ltd. a Cataler Corporation)

LQ používá nově vyvinutou povrchovou vrstvu, která v roli katalyzátoru napomáhá za jízdy rozkládat na ventilátoru chladiče ozón na kyslík (ozón vyskytující se u povrchu vozovky je příčinou fotochemickému smogu). Toyota též měřením stanovila účinnost této povrchové úpravy a zjistila, že vozidlo během hodinové jízdy odbourá cca 60 procent ozónu obsaženého v 1000 litrech vzduchu.

Toyota očekává, že uvedená technologie napomůže při cestování zbavovat okolní vzduch škodlivých emisí, mezi které patří i ozón; zvažuje též budoucí nasazení této povrchové úpravy na svých užitkových vozidlech.

4. Design

Kabina LQ zaujme futuristickou siluetou protaženou vpřed (Yui se tak nachází uprostřed přístrojového panelu) s křivkami ubíhajícími zevnitř vozidla ven napříč exteriérem.

Minimalistický interiér je hladký a elegantní; klíčové prvky, jako např. výdechy klimatizace, jsou skryty za neviditelnými regulátory. Středový panel vyrobený technologií 3D tisku je vyztužen pomocí konstrukční metody ‚optimalizace topologie‘ – je tak zajištěna optimální pevnost a vozidlo se může pyšnit vyspělým interiérem s menším množstvím nosných konstrukcí viditelných z pohledu řidiče. Na vnější straně dveří je použito sklo, které hladce navazuje na interiér vozidla, a umocňuje tak jeho ucelený a elegantní design.

Datum zveřejnění

11.10.2019

Zdroj informací

Toyota

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2808 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál