Servind

Potahy vyráběné 3D pletením otevírají cestu k prakticky neomezené personalizaci

Potahy vyráběné 3D pletením otevírají cestu k prakticky neomezené personalizaci

Ford Motor Company zavádí novou technologii výroby bezešvých potahů sedadel. Jde o 3D pletení.

Díky výrobní technologii, používané při výrobě běžecké obuvi, oděvů nebo nábytku, získají zákazníci Fordu možnost navrhovat si potahy sedadel sami. Navíc lze takto přidat zakázkové detaily, například kapsy nebo dodatečné polstrování, a rovněž používat prodyšnější materiály.

Nová technologie zároveň umožňuje vyrábět látky se zabudovanou konektivitou, integrovaným vyhříváním, ovladači oken či zrcátek, bezdrátovým nabíjením telefonů nebo snímači, sledujícími zdravotní stav řidiče.

Vedle větší designérské flexibility přináší 3D pletení také snížení počtu výrobních kroků a menší objem odpadu. Není díky němu zapotřebí stříhat a sešívat tolik kusů látek jako při výrobě běžných potahů. Stroje na 3D pletení mohou používat různé druhy příze, od polyesteru přes vlnu, hedvábí či uhlíková vlákna až po recyklované materiály.

Další přednost pro zákazníky znamená možnost mít na předních sedadlech jiný design potahů než vzadu, popřípadě použít vzadu specifický design potahů pro děti nebo pro zvířata. Rovněž barevné kombinace a grafické prvky lze přizpůsobit potřebám zákazníka.

Potahy vyrobené metodou 3D pletení jsou preciznější, kvalitnější a mají méně záhybů. 3D pletením lze teoreticky vyrábět jakoukoli část interiéru. Palubní deska nebo výplně dveří by mohly dokonce měnit vzhled v závislosti na pozorovacím úhlu.

Ford při vývoji sedadel klade velký důraz na komfort a snadné používání. Nový Ford Puma je první model značky se snímatelnými potahy. Mají elegantně integrované zipy a jejich vzhled lze podle přání zákazníka personalizovat různými obrázky, texty nebo logy. Zákazník se může také rozhodnout, zda chce mít snímatelné potahy textilní, nebo kožené, popřípadě je střídat podle sezony. A protože jsou pratelné, lze je snadno zbavit nečistost, tudíž interiér vozu vydrží déle vypadat jako nový.

Datum zveřejnění

15.11.2019

Zdroj informací

FORD MOTOR COMPANY, s.r.o.

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2536 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál