Servind

Mobilita je základem moderního života

Mobilita je základem moderního života

Mobilita patří k nejdůležitějším lidským potřebám a funkční dopravní systém je základním předpokladem pro rozvoj společnosti, ekonomiky a celého světa. Společnost Continental představila během tiskové konference na veletrhu CES v Las Vegas řadu inovací, které dokládají, jak významný příklad představuje v oblasti vývoje bezpečných, uživatelsky přívětivých a efektivních řešení pro moderní dopravu. Novinky jsou založeny na vzájemném datovém propojení, vysoké přenosové i výpočetní rychlosti, ale také na technologiích autonomního řízení a na ojedinělém zážitku z ovládání.

Ředitel vývoje společnosti Continental Dr. Dirk Abendroth říká: „Digitální technologie jsou základem inteligentní a autonomní mobility. A proto na veletrhu CES ukazujeme, jak přispíváme k vývoji dopravy budoucnosti a jaké technologické výkřiky z oblasti mobility dokážeme vyvinout, ať už jde o software, počítačové technologie s vysokou výpočetní rychlostí, bezpečnost, uživatelské rozhraní nebo datové propojení.“

Oceňovaný systém společnosti Continental pro pohled „skrz“ kapotu

Takzvaná „průhledná kapota“ reprezentuje první inovaci, která bude uvedena na celosvětový trh. Umožňuje řidiči vidět přímo pod příď vozu, aby měl lepší přehled o terénu před a pod vozem a mohl se vyhnout případným překážkám, které by jinak mohl přehlédnout. Průhledná kapota je založena na systému Surround View, vyvinutého společností Continental, tvořeného čtyřmi malými kamerami, rozmístěnými zvnějšku vozu, a elektronickou řídicí jednotkou.

Inteligentní systém zpracování obrazu přenáší záběry z přídě vozidla na displej v interiéru, přičemž vytváří účinný pocit, že se řidič dívá skrz motorový prostor. Společnost Continental získala za tuto převratnou technologii ocenění CES 2020 Innovation Award v kategorii Doprava a inteligence vozidel.

Ultra širokopásmová technologie bezklíčového přístupu: špičkové zabezpečení i pohodlí

Společnost Continental ve spolupráci s partnery pracuje na využití ultra širokopásmové bezdrátové technologie (UWB) pro bezklíčový přístup k vozu s vyšší úrovní zabezpečení a uživatelskou přívětivostí.

Technologie UWB je součástí nejnovějších špičkových smartphonů a umožňuje využití nových funkcí, například zabezpečený přístup k vozu nebo dálkové zaparkování jen s využitím telefonu.

Nová ultra širokopásmová bezdrátová technologie koresponduje se stávajícími normami pro komunikaci na krátkou vzdálenost, jež se používá pro bezklíčový přístup do vozidel. Společnost Continental sehrála spolu s hlavními partnery, firmami BMW a Apple, zásadní úlohu při vytváření standardů pro UWB v automobilech jako součást organizace Car Connectivity Consortium (CCC). Nyní otevírá příležitost pro spolupráci s dalšími automobilkami, které se intenzivně zajímají o integraci nové technologie do vozidel.

Organizace CCC pracuje na sjednocení standardů UWB a tzv. digitálních klíčků od vozu, aby bylo v budoucnu možné bez omezení používat chytré telefony s odlišnými operačními systémy v automobilech různých výrobců.

Díky technologii UWB se bezklíčový přístup k vozu stal mnohem bezpečnějším, protože zamezuje neautorizovanému načtení kódu během přenosu signálu jako doposud. Při tomto způsobu pokusu o krádež je rádiový signál z klíčku zesílen natolik, aby se ovládací jednotka ve voze domnívala, že se řidič s klíčkem v kapse nachází v těsné blízkosti. V případě technologie UWB je lokalizace řidiče přesná téměř na centimetry, což systému pomáhá ověřit, zda majitel klíčku skutečně stojí přímo u automobilu.

Centrální displej Natural 3D: mimořádný zážitek z 3D zobrazení i bez speciálních brýlí a s dotykovými funkcemi

Společnost Continental uvádí další generaci displeje Natural 3D, jenž poprvé přináší trojrozměrné zobrazení přímo doprostřed palubní desky, díky tomu představuje v této sféře zásadní posun. Centrální displej Natural 3D navíc nabízí řidiči i spolujezdci možnost dotykového ovládání. Revoluční zobrazovací technologie Lightfield 3D měla premiéru v roce 2019, nyní Continental ve spolupráci se společností Leia zavádí toto zařízení pro použití na středovém displeji a poprvé v rozlišení 4K. Vylepšený displej může být nejen ovládán dotykově, ale poskytuje také haptickou odezvu, jež dále zlepšuje uživatelský komfort a bezpečnou volbu funkcí.

Kooperativní portál pro automatizovanou a standardizovanou integraci softwaru

Význam softwaru v automobilech roste stále rychleji. Vývoj programového vybavení se z tohoto důvodu stává pro automobilové výrobce velmi náročným, protože do nových generací vozů musí zabudovat čím dál více informací a instrukcí. Společnost Continental proto vyvinula online rozhraní, usnadňující a zkvalitňující integraci softwaru, a to pomocí automatizace a standardizace jednotlivých kroků. Specializovaný kooperativní portál společnosti Continental automatizuje proces vývoje softwaru, od dodání podkladů přes testování až po ověřování funkčnosti, stejně tak slouží v případě chyby k obnovení původních dat ode všech dodavatelů programového vybavení.

Díky tomu se v dalším procesu vývoje dostanou k vývojářům jen bezchybně fungující aplikace. Moderní platforma zásluhou toho omezuje počet opravných kroků a uvolňuje kapacitu pro zavedení dalších funkcí elektronických řídicích jednotek. Zároveň společnost Continental jako systémový tvůrce vytváří podmínky pro vývoj datově propojených vozidel, jejichž elektronický systém využívá počítače s vysokým výpočetním výkonem (HPC – High-Performance Computers) a omezuje význam tradičních elektronických řídicích jednotek, snímačů a akčních členů.

Ac2ated Sound: Continental přináší revoluci pro audiosystémy ve voze

Společnost Continental představuje na veletrhu CES 2020 zcela nový automobilový audiosystém, který i bez použití reproduktorů vyplňuje interiér věrným prostorovým zvukem. Nový způsob šíření zvuku Ac2ated Sound využívá dva prémiové koncepty; konvenční reproduktory nahrazuje řízenými vibracemi ploch v interiéru vozidla.

Kybernetická bezpečnost: brzy zahájí svoji činnost první Centrum pro počítačovou bezpečnost v automobilovém odvětví

Není žádným tajemstvím, že s čím dál větším vzájemným síťovým propojením mimořádně vzrostla odpovědnost celého automobilového průmyslu za bezpečnost dat. Z tohoto důvodu se odborníci z firmy Argus Cyber Security, dceřiné společnosti koncernu Continental, spojili s experty firmy T-Systems a na veletrhu CES 2020 představují první Centrum pro počítačovou bezpečnost v automobilovém odvětví (SOC – Automotive Security Operations Center).

Na tomto místě mohou automobiloví výrobci nebo provozovatelé velkých flotil neustále sledovat datové zabezpečení svých vozidel, odhalit případné útoky a co nejrychleji na ně reagovat.

Nové modulární a škálovatelné kontaktní senzory odhalí škrábance a další poškození

Nový systém kontaktních senzorů (CoSSy – Contact Sensor System) odhalí kontakt mezi vozidlem a osobou nebo jiným objektem, ke kterým dojde v malých rychlostech. Systém CoSSy tak pomáhá zabránit poškození například při automatickém parkování. Využívá při tom záznamu zvukových signálů, díky němuž dokáže rozeznat náraz v nízké rychlosti a okamžitě vůz zastavit.

Senzory nového systému nabízejí celou řadu dalšího využití, například k zjištění vandalismu, kdy dojde k poškrábání vozu, drobným otřením během parkování, dále k zjištění stavu vozovky, identifikaci řidiče pomocí hlasu nebo k upozornění na blížící se vozidla záchranářů.

Datum zveřejnění

10.1.2020

Zdroj informací

Continental Automotive Czech Republic s.r.o.

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2455 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál