Servind

Hyundai a Kia investují do společnosti Arrival, s níž budou vyvíjet elektricky poháněná užitková vozidla

Hyundai a Kia investují do společnosti Arrival, s níž budou vyvíjet elektricky poháněná užitková vozidla

Společnosti Hyundai Motor Company a Kia Motors Corporation dnes oznámily vložení strategické investice 100 milionů eur (cca 2,5 miliardy Kč) do nového partnerství s britským elektromobilovým startupem Arrival.

Hyundai a Kia plánují, že prostřednictvím tohoto partnerství představí malé a středně velké lehké užitkové vozy s elektrickým pohonem a konkurenceschopnými cenami, ale také další produkty pro logistiku, objednávkové přepravní služby a kyvadlovou dopravu. Modulární elektrickou platformu Arrival lze využít pro různé kategorie a druhy vozidel. Společnosti Arrival, Hyundai a Kia vyvinou na jejím základě produktovou řadu vozidel ke specifickým účelům (PBV – Purpose Built Vehicles).

Partnerství se společností Arrival pomůže značkám Hyundai a Kia uspokojit rychle rostoucí poptávku po ekologických užitkových vozidlech v Evropě a urychlit vlastní transformaci z výrobců automobilů na poskytovatele čisté mobility.

Albert Biermann, prezident a vedoucí divize výzkumu a vývoje ve společnosti Hyundai Motor Group, a Denis Sverdlov, generální ředitel společnosti Arrival, podepsali smlouvu o investici a společném vývoji elektromobilů v sídle společností Hyundai a Kia v Soulu. Hyundai se bude na celkové investici podílet částkou 80 milionů eur, Kia přispěje 20 miliony eur.

„Očekáváme, že trh s ekologickými vozidly v Evropě rychle poroste z důvodu zavádění dalších ekologických regulací,“ řekl Biermann. „Vývojem elektricky poháněných užitkových vozidel společně se startupem Arrival získáme konkurenční výhodu a postupně si vytvoříme vedoucí postavení na globálním trhu ekologických vozidel, s Evropou v čele.“

Denis Sverdlov, generální ředitel společnosti Arrival, k tomu dodal: „Arrival vytvořil přelomovou produktovou kategorii – elektromobily Generace 2.0. Hyundai a Kia vyrábějí úžasná vozidla s nekompromisní kvalitou a sdílejí naši vizi budoucnosti založené na elektrické mobilitě. Naše strategické partnerství se společnostmi Hyundai a Kia znamená, že budeme nabízet elektromobily Generace 2 na celém světě a co je ještě důležitější – ve velmi blízké budoucnosti.“

Hyundai a Kia využijí modulární platformu společnosti Arrival pro elektromobily ve tvaru „skateboardu“

Společnost Arrival, založená v roce 2015, má výrobní závody a výzkumná a vývojová centra v USA, Německu, Tel Avivu, Rusku a Velké Británii. Silnou stránku této společnosti představuje nově vyvinutá „skateboardová“ automobilová platforma s modulárním uspořádáním komponentů, která je nákladově efektivním základem pro sadu akumulátorů, elektromotor a komponenty poháněcího ústrojí.

Zcela variabilní platforma pro různé druhy vozidel může být využita k urychlení vývoje vozidel, která budou plnit značně odlišné požadavky zákazníků. Arrival v současnosti realizuje pilotní projekty s několika logistickými společnostmi v Evropě, v nichž jsou testovány skříňové lehké užitkové vozy, vyrobené s touto technologií.

V důsledku rychlého globálního růstu internetového obchodu rostou počty lehkých užitkových vozidel v městských oblastech. Podle prognóz bude pokračovat růst poptávky po ekologických užitkových vozidlech v reakci na zpřísňování ekologické legislativy. EU zavede od roku 2021 nejpřísnější emisní normy na světě, které omezí průměrné flotilové emise CO2 pro každého výrobce o 27 %, ze 130 g/km na 95 g/km.

Hyundai a Kia v rámci spolupráce se společností Arrival plánují dodávat ekologické lehké užitkové vozy a další užitková vozidla – velkosériově vyráběná na základě platformy Arrival – evropským logistickým společnostem a poskytovatelům mobility v oblastech přepravy na objednávku a kyvadlové dopravy.

Vozidla PBV podpoří růst v segmentu ekologických užitkových vozidel

Společnosti Hyundai a Kia nedávno oznámily vývoj elektromobilu pro specifické účely s označením PBV (Purpose Built Vehicle). Hyundai představil na začátku ledna svůj koncept PBV jako jedno z řešení pro chytrou mobilitu na veletrhu CES 2020. Rovněž Kia představila na setkání generálního ředitele s investory 14. ledna svůj plán vyvinout PBV pro poskytovatele sdílené jízdy a logistických služeb.

Youngcho Chi, prezident a ředitel pro inovace ve společnosti Hyundai Motor Group, řekl: „Tato investice je součástí strategie otevřených inovací, realizované společnostmi Hyundai a Kia. Urychlíme investice a spolupráci se společnostmi disponujícími vyspělými technologiemi, jakou je Arrival, abychom dokázali reagovat na rychlé změny trhu s ekologickými vozidly.“

„Máme velkou radost, že můžeme ukončit režim utajení a oznámit naše partnerství se značkami Hyundai a Kia, globálně respektovanými výrobci automobilů s vynikajícími produkty. Naše vzájemně se doplňující kompetence nám umožní rychlý přechod ke globální velkosériové výrobě. Rychlejší zavádění elektromobilů do provozu bude přínosem pro všechny – pro lidi, firmy i planetu. Jsme potěšeni, že tuto misi podnikáme s našimi partnery Hyundai a Kia,“ dodal Avinash Rugoobur, strategický ředitel společnosti Arrival.

Partnerství se společností Arrival umožní značce Hyundai urychlit realizaci její „dvoukolejné“ strategie, která počítá s uvedením elektricky poháněných užitkových vozidel na evropský trh, a to jak s akumulátory, tak i s vodíkovými palivovými články. Hyundai podpořil realizaci této strategie také nedávným založením společnosti Hyundai Hydrogen Mobility (HHM), společného podniku mezi značkou Hyundai a švýcarskou vodíkovou energetickou společností H2 Energy. Cílem je vyvézt do roku 2025 do Evropy 1600 nákladních vozidel s vodíkovými palivovými články. První vozidlo bylo exportováno do Evropy 3. ledna v rámci pilotního programu.

Hyundai a Kia v duchu strategie „otevřených inovací“ zkoumají partnerství s různými firmami, která jim umožní vybudovat vedoucí postavení na rychle rostoucím globálním trhu s elektromobily. Společnosti Hyundai a Kia v květnu 2019 investovaly 100 miliard KRW (téměř 2 miliardy Kč) do společnosti Rimac, chorvatského výrobce vysokovýkonných elektromobilů. Společný výzkum přinese kompetence pro vedoucí pozici na globálním trhu s vysokovýkonnými elektromobily. V září 2019 investovaly značky Hyundai a Kia také do společnosti IONITY, která buduje a provozuje největší rychlonabíjecí síť pro elektromobily v Evropě, a připravily si tak půdu pro zvyšování prodeje elektromobilů v evropských zemích.

Datum zveřejnění

18.1.2020

Zdroj informací

Hyundai Motor Czech s.r.o.

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2411 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál