Servind

Kompozitní LPG láhve

Kompozitní LPG láhve

Plynná paliva, jako je LPG nebo CNG, mají v oblasti osobních automobilů nesporné výhody ekologické i finanční. LPG navíc představuje velmi praktický typ pohonu například pro vysokozdvižné vozíky i další drobnou mechanizaci pro skladové prostory či areály podniků. LPG nejenže snižuje náklady na provoz, ale na rozdíl třeba od nafty umožňuje také práci techniky v uzavřených prostorách. Ve velké míře se přitom používají výměnné 10kg propanové láhve. Klasické ocelové jsou však v poslední době nahrazovány moderními láhvemi z kompozitního materiálu, který se využívá také v letectví a kosmonautice.

Pohon vysokozdvižných vozíků a dalších drobných strojů pomocí LPG má řadu výhod. Spalování zkapalněného ropného plynu je ve srovnání s naftou a benzínem ekologičtější a tato technologie má tedy daleko nižší negativní dopad na životní prostředí. Díky menšímu obsahu CO2 a oxidů dusíku ve spalinách jsou navíc takto poháněné vysokozdvižné vozíky vhodnější pro provoz v uzavřených prostorech. LPG je rovněž výrazně levnější než konvenční paliva. Příjemným bonusem oproti elektřině je pak snadná a rychlá výměna plnicích plynových láhví, nižší pořizovací cena plynových vozíků a možnost provozu i v mokru nebo dešti.

Lehčí a skladnější

U vysokozdvižných vozíků na LPG se ve velké míře využívají výměnné 10kg propanové láhve podobné těm propan-butanovým, které se používají i v domácnosti. Láhve na pohon jsou nicméně upraveny pro použití ve vodorovné poloze a propan má ve srovnání se směsí propan-butanu vyšší oktanové číslo, obsahuje nižší obsah síry a minimum nečistot.

„Některé klasické ocelové tlakové láhve na propan-butan jsou v oběhu již 40 i více let. Při správné údržbě jsou naprosto bezpečné. U láhví určených pro pohon se však stále více využívá naprosto odlišný moderní kompozitní materiál využívaný též u letecké a kosmické techniky. Kompozitní láhve jsou mnohem lehčí a je možné je používat jak ve svislé poloze, tak naležato,“ popisuje Jiří Karlík ze společnosti Primagas. „Zatímco běžná kovová láhev na 10 kilogramů plynu váží 12 kilogramů, u kompozitní láhve je hmotnost méně než poloviční. Díky tomu se s ní mnohem snadněji manipuluje a je též stohovatelná. Materiál je přitom průhledný, takže vždy víte, kolik plynu v láhvi zbývá,“ dodává Jiří Karlík.

Vyšší bezpečnost

Kompozitní láhve přinášejí již tak bezpečnému LPG další bezpečnostní prvky. Na rozdíl od ocelové LPG láhve je kompozitní láhev bezešvá a v ohni neexploduje. V případě požáru se totiž materiál vytaví a plyn vyhoří. Materiál kompozitu u LPG láhví je v podstatě něco jako laminát, respektive skelná vlákna nasycená pryskyřicí. „Takový materiál má určitou prodyšnost, s čímž zřejmě souvisejí mylné informace, které se objevily na trhu, o tom, že plyn z kompozitních láhví může unikat skrze jejich stěnu. Kompozit zde ale zajišťuje jen pevnost láhve a slouží jako obal vnitřní části, takzvaného lineru. Ten je vyroben z vysokohustotního polyethylenu, který je naprosto neprodyšný a těsný,“ vysvětluje Jiří Karlík.

Každá láhev navíc obsahuje speciální ventil, který zajišťuje její rychlé uzavření v případě prasknutí hadice nebo při poruše plynových rozvodů v motoru. „Pokud je průtok plynu vyšší, než běžně odebírá motor, ventil láhev uzavře a plyn nebude unikat,“ dodává Jiří Karlík.

Kromě technologie kompozitních láhví se ve firemním provozu často uplatňují také interní čerpací stanice LPG. Ty jsou výhodné zejména v případě, pokud podnik provozuje větší množství vysokozdvižných vozíků, další techniky, popřípadě i flotilu vozů na LPG. Při provozu interní čerpací stanice pak úplně odpadá manipulace s tlakovými LPG láhvemi. Tankování probíhá stejně jako na klasické LPG čerpací stanici, kdy se zkapalněný plyn čerpá z velkého zásobníku.

Datum zveřejnění

22.1.2020

Zdroj informací

LUKÁŠ POLOLÁNÍK

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1938 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál