Servind

Nová sedadla od Jaguar Land Roveru mění tvar a budí pocit, že se procházíte

Nová sedadla od Jaguar Land Roveru mění tvar a budí pocit, že se procházíte

Společnost Jaguar Land Rover vyvíjí sedadlo budoucnosti. Inženýři při vývoji kladli důraz na snížení zdravotních rizik, která plynou z příliš dlouhého sezení.

Speciální sedadlo, které testovalo oddělení výzkumu interiérů automobilky Jaguar Land Rover, využívá řadu ovladačů umístěných v pěnové výplni sedačky k provádění neustálých velmi malých úprav. Díky nim si váš mozek myslí, že se procházíte. Sedadlo se tak individuálně přizpůsobí každému řidiči a cestujícímu.

Více než čtvrtina lidí na celém světě – 1,4 miliardy – žije stále sedavějším životním stylem, který může zapříčinit zkrácení svalů na nohou, bocích a hýždích a způsobit tak bolesti zad. Oslabené svaly také zvyšují pravděpodobnost zranění při pádu nebo natažení.

Díky simulaci rytmu chůze, pohybu známého jako pánevní oscilace, může tato technologie pomoci zmírnit zdravotní rizika z příliš dlouhého sezení na cestách. Například britští řidiči ujedou každý týden v průměru 235 km.

„Pohodlí zákazníků a zaměstnanců je hlavním bodem všech projektů našeho technologického výzkumu. K vývoji sedadla budoucnosti využíváme naše inženýrské znalosti a technologie, které nebyly dosud v automobilovém průmyslu k vidění. Našim cílem je pomoci vyřešit problém, který postihuje lidi na celém světě,“ dodal Dr Steve Iley, Jaguar Land Rover Chief Medical Officer.

Vozy Jaguar a Land Rover se napříč celou modelovou řadou už nyní vyznačují moderní ergonomickou konstrukcí sedadel. Cestující si může nastavit nespočet parametrů, včetně masážních funkcí a ventilací. Dr. Iley také radí, jak nastavit sedadlo pro perfektní polohu při řízení. Důležité je, aby měl řidič správnou polohu ramen, páteř a pánev rovně, aby sedadlo podepíralo jeho stehna a snižovalo tak tlakové body. Zapomenout by se nemělo ani na vyjmutí objemných předmětů z kapes. Podívejte se na video zde.

Výzkum je součástí závazku společnosti Jaguar Land Rover. Automobilka chce prostřednictvím technologických inovací neustále zvyšovat spokojenost zákazníků. Předchozí projekty zahrnovaly výzkum zaměřený na snížení příznaků nevolnosti během jízdy a implementaci technologie ultrafialového světla k zastavení šíření nachlazení a chřipky.

Tyto snahy společně směřují k Destination Zero. Jde o jeden z hlavních cílů společnosti Jaguar Land Rover, aby pomohla ke zdravější společnosti, větší bezpečnosti a šetrnosti k životnímu prostředí.

Datum zveřejnění

29.1.2020

Zdroj informací

JAGUAR LAND ROVER LIMITED

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.196 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál