Servind

Vodíková loď dostala nové palivové články od Toyoty

Vodíková loď dostala nové palivové články od Toyoty

Vodíková loď Energy Observer je plavidlo budoucnosti, které kombinuje obnovitelné energie a systém produkující vodík z mořské vody bez uhlíkových emisí. Už třetím rokem se plaví kolem zeměkoule. Toyota se v projektu tohoto katamaránu angažuje již od počátku. Nyní nově vyvinula speciální soustavu palivových článků pro další plavbu.

Novou soustavu palivových článků vyvinulo Evropské technické centrum Toyota s využitím součástí, které se nejprve představily v sedanu Toyota Mirai a poté byly zasazeny do kompaktního modulu vhodného pro použití v námořním plavidle. Nabídne vyšší výkon, efektivitu a spolehlivost potřebnou k letošnímu překonání Atlantiku a Pacifiku.

Katamarán Energy Observer je praktickou ukázkou přechodu k ekologickým zdrojům energie. Cílem mise je ukázat nové řešení na ochranu životního prostředí.

Na vodík jezdí už i autobusy a nákladní auta

Systém palivových článků kromě vozu Toyota Mirai začíná fungovat i v autobusech a nákladních autech. Vodík urychlí odbourávání uhlíku z energetiky, přičemž obecné přijetí této technologie se může zrychlit díky stavebnicovému řešení systému palivových článků Toyota, které má potenciál nasazení v širokém spektru aplikací.

„Po třech letech a bezmála 20 tisících námořních mílích v rámci vývoje je již systém dodávání a ukládání energie pro Energy Observer velmi spolehlivý, a tak se těšíme na další krok tohoto projektu: připravit spolehlivý a cenově dostupný systém tak, aby byl k dispozici pro naši námořní komunitu. Jsme přesvědčeni o tom, že systém palivových článků Toyota je pro tyto účely dokonalou volbou. Jsou vyráběny v průmyslových podmínkách, hospodárně a bezpečně,“ říká Victorien Erussard, kapitán Energy Observer a zároveň tvůrce celé myšlenky tohoto plavidla.

Toto spojení ukazuje široké využití technologie palivových článků Toyota v nejrůznějších oblastech. Koncem loňského roku byl modul s palivovými články podroben zkouškám v roli pohonu katamaránu při plavbě v loděnici. V současnosti probíhá finální testování na moři za plného výkonu a na polovinu února je potom naplánován start katamaránu Energy Observer na Tour 2020.

„Projekt ukazuje, že technologii palivových článků Toyota lze využít v libovolném prostředí a též ji rozšířit v rámci mnoha dalších obchodních příležitostí. Posiluje naší vizi vodíkové společnosti,“ říká Johan Van Zyl, prezident a generální ředitel společnosti Toyota Motor Europe.

Datum zveřejnění

4.2.2020

Zdroj informací

Toyota

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.313 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál