Servind

Toyota obnovuje výrobu kopií náhradních dílů modelu 2000 GT

Toyota obnovuje výrobu kopií náhradních dílů modelu 2000 GT

Projekt GR Heritage Parts je iniciativou s cílem vyrábět kopie již nedostupných náhradních dílů a prodávat je jako díly originální, aby všichni dlouholetí příznivci modelu Supra mohli svůj opečovávaný vůz plný osobních vzpomínek používat i v letech budoucích.

V květnu 2019 společnost oznámila svůj záměr vyrábět a prodávat kopie náhradních dílů pro Toyotu Supra A70 a A80. Na to nyní navazuje další model, kterým je Toyota 2000 GT.

Toyota 2000 GT je sportovní vůz z roku 1967, který automobilka uvedla ve spolupráci se společností Yamaha Motor. Do ukončení produkce v roce 1970 bylo vyrobeno pouhých 337 vozů. Model se chlubil nejmodernějšími japonskými technologiemi své doby, včetně řadového šestiválce 2,0 l DOHC, dvojitého lichoběžníkového zavěšení na obou nápravách, kotoučových brzd pro všechna kola, radiálních pneumatik, kol z hořčíkové slitiny a vyklápěcích světlometů.

Maximální rychlost činila 220 km/h, tedy zhruba stejně jako u tehdejších evropských sportovních vozů. Před uvedením do výroby model absolvoval rychlostní zkoušky, a i přes nepříznivé podmínky nastupující větrné smrště zaznamenal tři světové rekordy (na 10 000 mil, 15 000 km, 72 hodin) a 13 mezinárodních rekordů. Kromě toho dosáhl řady vítězství a předních umístění v nejrůznějších závodech.

Sportovní model od Toyoty si vydobyl celosvětovou proslulost a rovněž se objevil na filmovém plátně, a to v Japonsku natáčených scénách snímku Žiješ jenom dvakrát s Jamesem Bondem.

V rámci příprav na výrobu kopií náhradních dílů určených k prodeji probíhá spolupráce speciálně vybraných dodavatelů se závody Toyota a souvisejícími divizemi. Od 1. srpna 2020 se budou informace průběžně aktualizovat na webu TGR a zákazníci budou moci zadávat objednávky.

S ohledem na jedinečný charakter vozů Toyota 2000GT však bude prodej omezen výhradně na vlastníky konkrétních automobilů s cílem zamezit přeprodejům. Bude též omezen počet prodávaných dílů na každý vůz.

Kopie dílů, určeny pro pětirychlostní přímo řazenou převodovku

Pro převodovku: ozubená kola, náboj a věnec synchronizační spojky, sada plochých těsnění a olejového těsnění, sada ložisek, sada pojistných kroužků, axiální podložka, řadicí vidlice

Pro diferenciál:  sada pro rozvodovku, stavěcí šroub korunového kola

Datum zveřejnění

13.07.2020

Zdroj informací

Toyota

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.265 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál