Servind

Nabídka ojetin neroste, jsou dražší, starší a více ojeté

Nabídka ojetin neroste, jsou dražší, starší a více ojeté

Trh ojetin v České republice se výrazně mění. Chybějí mladší auta,  nabídka neroste, z dovozu se dováží prakticky již jen staré ojetiny a ceny rostou. V červenci si kupující mohli vybírat z nabídky 109 000 ojetých aut, nejčastěji ve stáří 9,7 let, s nájezdem 150 000 km, tedy o dalších 1000 km víc než v červnu, a cenou 145 000 korun. Cena tak meziročně stoupla o 9000 Kč a ekonomové predikují s nástupem podzimní sezóny další zdražování.

Některé kraje jako Vysočina a Liberecký kraj, zaznamenaly meziměsíčně pokles v nabídce o více než 10 %. Stabilní nabídka se drží již jen v Praze a okolí. Vyplývá to z analýzy sítě AAA Auto, která kontinuálně monitoruje trh ojetých automobilů ve celé střední Evropě.

„Pandemie obrátila automobilový trh vzhůru nohama. Nevyráběla se auta a prodloužily se již tak dlouhé čekací doby na nový vůz. Kvůli tomu v nabídce chybí obzvláště zánovní automobily, o které je ještě větší zájem. Za vyšší věk nabízených vozů mohou i dovozy ze zahraničí, které na český trh přivážejí ještě starší a méně spolehlivá auta, než před pandemií. Změnily se i zákaznické preference, protože mnoho z nás upřednostňuje automobil před rizikovým cestováním v hromadné dopravě. Díky tomuto všemu pak nabídka nemůže stačit poptávce,“ okomentovala situaci Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny Aures Holdings, provozovatele sítí autocenter AAA Auto.

Na trhu začínají docházet některé modely aut, ale i typy karoserií. „Zákazníci začali výrazně zkupovat hlavně kombíky a SUV. Z analýzy trhu to je patrné obzvláště v případě SUV, kdy v případě aktuálně nejžádanějších modelů jako je například VW Tiguan, poklesla nabídka až na polovinu,“ doplnila Topolová.

K výrazným změnám v nabídce dochází i v krajích. Například na Vysočině se nabídka ojetin od června snížila o 11% a v Libereckém kraji o 12%. V porovnání s loňským červencem pokulhává i nabídka v Jihomoravském nebo Moravskoslezském kraji, kde se snížila o 24 % resp. o 17 %. K poklesu došlo ve všech krajích kromě hlavního města, kde bylo v červnu nabízeno téměř 28 000 aut, což je naopak víc než v červnu i v loňském červenci.

„Výhodu mají prodejci s prodejní sítí po celé republice, kteří zákazníkům požadovaný vůz převezou odkudkoliv v rámci celé země. Díky tomu mohou nabídnout i vozy, které v jiných krajích u soukromníků či menších prodejců neseženete,“ poznamenala Karolína Topolová.

Datum zveřejnění

06.08.2020

Zdroj informací

AAA Auto

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2779 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál