Servind

Rozhodování o koupi nového vozu se nemění

Rozhodování o koupi nového vozu se nemění

Koronavirová epidemie ovlivnila rozhodování o pořízení nového vozu jen u 14 % Čechů, na 86 % naopak žádný vliv neměla. Zhruba desetina se rozhodla vyčkat, až auta zlevní, 2 % naopak nákup uspíšila, aby se vyhnula zdražení. U 1 % dotazovaných hrály roli obavy z cestování do zahraničí, a proto nové auto koupili rychleji. Další 1 % nechtělo jezdit MHD, a proto raději zvolilo pořízení vozu. Vyplývá to z červencového průzkumu NMS Research pro automobilku Toyota mezi 1060 respondenty.

Automobil vlastní 73 % Čechů, 6 % si jej půjčuje a 21 % lidí v tuzemsku auto nemá. U nového vozu by 37 % respondentů sáhlo po motoru na benzin, 23 % by volilo turbodiesel. Pro hybridní pohon by se rozhodlo 15 % Čechů a 7 % by dalo přednost elektromobilu. „Roste zájem o hybridy, které se s cenou dnes již přibližují konvenčním turbodieselům," říká PR manažerka Toyota a Lexus ČR Jitka Jechová.

Pro desetinu Čechů, kteří nákup odložili s nadějí na pokles cen, automobilky asi nemají dobré zprávy. Kvůli oslabení koruny vůči euru se ceny vydaly opačným směrem.

Na dovolenou autem se letos chystá 65 % Čechů. Zajímavý je nový trend, kdy se 6 % lidí chystá přespávat ve voze. Znamená to zvýšení zájmu o tento způsob cestování o 50 %, což se může projevit i při výběru vhodného modelu. „Dnes je na trhu řada zajímavých alternativ, kdy obytnou vestavbu do vozu můžete umístit jen na víkend a přes týden ji vyndat a vůz používat běžně při práci,“ dodává Jechová.

Datum zveřejnění

13.08.2020

Zdroj informací

Toyota

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2082 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál