Servind

Autodrom proškolí řidiče policejních a hasičských vozů

Autodrom proškolí řidiče policejních a hasičských vozů

Od začátku září do konce listopadu se pod dohledem instruktorů bude 1024 řidičů policejních a hasičských vozidel učit jak svá vozidla co nejlépe a přitom bezpečně ovládat. Školení navazuje na výcvik více než 4000 řidičů složek integrovaného záchranného systému IZS, který v Mostě absolvovali v letech 2016 až 2018. Tentokrát to bude výcvik kombinovaný v denních i nočních hodinách.

„Je velmi důležité, aby řidiči správně reagovali na možné krizové situace i za snížené či zhoršené viditelnosti. K záchraně lidských životů totiž vyjíždějí 24 hodin denně. Ze statistik vyplývá, že například úmrtnost chodců sražených vozidlem v noci je výrazně vyšší než při denním střetu. Noční část výcviku zajistíme tak, aby byl maximálně ohleduplný k obyvatelům domů v sousedství polygonu. Všichni zainteresovaní zaměstnanci autodromu dostali patřičné instrukce. V tomto smyslu také komunikujeme s primátorem města Mostu Janem Paparegou,“ uvedla obchodní a marketingová ředitelka mosteckého autodromu Jana Svobodová.

Kurz za snížené viditelnosti autodrom nabízí také zájemcům z řad široké veřejnosti. „Každý si může vyzkoušet v bezpečí uzavřeného cvičného areálu svou reakci na náhlou krizovou situaci v podmínkách, kdy zrak řidiče vnímá okolí vozu úplně jinak než za světla,“ upozornila Svobodová.

Při teoretické výuce v učebně a praktickém výcviku na plochách polygonu se řidiči osobních a SUV vozů naučí zvládat nejčastější krizové situace, s nimiž se setkávají každý den v běžném silničním provozu. „Zaměřujeme se také na to, aby dokázali tyto situace předvídat a předcházet jim. Samozřejmě podstupují vyšší riziko než běžní řidiči. Záchranáři totiž musejí být u nehody, požáru či přírodní katastrofy co nejdříve. Praktickou část je tak třeba nacvičovat i ve vyšších rychlostech. Je to jedinečná příležitost auto si pořádně osahat, seznámit se s jeho limity a poznat také své reakce a možnosti,“ upřesnil instruktor bezpečné jízdy Marek Kohoutek.

Řidiči vozidel IZS si při praktické výuce vyzkoušejí brzdění a vyhýbací manévry na suché, mokré nebo velmi kluzké vozovce. Naučí se také zvládat smyk zadní a přední nápravy a brzdění a vyhýbání se překážce v kopci a zatáčce.

Datum zveřejnění

16.08.2020

Zdroj informací

Autodrom Most

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2586 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál