Servind

Roste množství nabízených přestárlých ojetin

Roste množství nabízených přestárlých ojetin

Zatímco bazary prodávají spíše mladší vozy s prověřenou historií a domácím původem, mezi soukromníky najdete více překupníků s nekvalitními ojetinami ze zahraničí

Za posledního půl roku se v nabídce ojetin na českém trhu objevilo ještě více starších ojetin než dříve. Nabídka byla tvořena z více než 50 % automobily staršími 10 let. Jde většinou o automobily z dovozu, u kterých není možné jednoduše ověřit jejich historii. Nejčastěji to byly vozy ve věku okolo 17 let s nájezdem přes 200 000 km, které často neodpovídají současným standardům bezpečnosti a jsou po větších nehodách.

Naopak zánovních aut ve věku do 4 let bylo v nabídce 23 %. Levněji nakoupíte v bazaru auta ve věku do 10 let, ty starší jsou pak levnější u soukromníků. Vyplynulo to z analýzy sítě AAA Auto, která kontinuálně monitoruje trh ojetých automobilů po celé střední Evropě.

Poměr automobilů dle stáří v nabídce českého trhu byl za poslední půlrok tvořen z 23 % auty ve věku do 4 let, z dalších 23 % auty od 5 do 10 let, z 26 % vozy ve věku od 10 do 14 let a z 28 % automobily staršími 15 let. Mezi zánovními automobily se vyskytovalo jen 13 % aut z dovozu. Šlo převážně o modely aut s výbavou, která v České republice není dostupná.

„Lze říci, že čím mladší vůz si koupíte, tím podstupujete menší riziko, že půjde o vůz ze zahraničí s těžko dohledatelnou historií. V bazarech zaplatíte i méně peněz než u soukromníků, a to právě v případě mladších aut. Velcí prodejci si s rostoucím věkem vozu ještě pečlivěji hlídají kvalitu, proto také soukromníci nabízejí starší vozy levněji. Téměř vždy se to pak odráží na kvalitě a stavu vozu a ceně nutných dodatečných oprav,“ uvedla generální ředitelka a předsedkyně představenstva skupiny Aures Holdings Karolína Topolová.

Auta ve věku nad 15 let se z více než 50 % prodávají mezi fyzickými osobami mimo bazary. U aut do pěti let jde o 9 %.

Datum zveřejnění

19.08.2020

Zdroj informací

AAA Auto

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2694 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál