Servind

Závod formule 1 v centru Varšavy

Závod formule 1 v centru Varšavy

V projektu pořádaném společností PKN Orlen u příležitosti oslav 100. výročí Varšavské bitvy, jedné z nejdůležitějších bitev polských dějin, se proti sobě postavili dva elitní polští piloti Robert Kubica a Bartłomiej Marszałek aby změřili své síly.

„Je naší povinností uchovávat vzpomínky na důležité události z naší historie. Jednou z takových událostí byla bitva u Varšavy, která ovlivnila nejen historii Polska, ale celé Evropy. Díky tomuto těžce vybojovanému vítězství je dnes naše země svobodná, nezávislá a nabízí příležitosti k růstu také naší společnosti. Organizací závodu těchto dvou vynikajících jezdců reprezentujících Polsko na mezinárodní úrovni jsme chtěli přispět k oslavám tohoto výjimečného výročí a také připomenout mladším generacím odkaz těch, kteří bojovali za Polsko v roce 1920,“ řekl Daniel Obajtek, předseda představenstva PKN Orlen.

Vítězem této neobvyklé podívané se s mírným náskokem stal závodník formule 1 Robert Kubica. Po závodě následoval slavnostní přelet letounů v bíločervených barvách letecké skupiny Orlen Żelazny Aerobatic Team a  nízký let Boeingu 737 Józef Piłsudski nad Varšavou.

Z bezpečnostních důvodů a kvůli omezením souvisejícím s pandemií se událost konala bez publika. Pomocí moderní audiovizuální techniky se podařilo vytvořit jedinečné video. Do natáčení se zapojilo 91 členů televize. Bylo použito 33 stacionárních, 10 mobilních a 62 palubních kamer. Závod byl natáčen i pomocí tří dronů a dvou vrtulníků.

„Polsko má bouřlivou historii a ctí její hrdiny. Jsem velmi rád, že jsem měl příležitost řídit vůz formule 1 v ulicích Varšavy a zapojit se do oslav 100. výročí bitvy, která přispěla k tomu, že můžeme žít ve svobodné zemi,“ uvedl Robert Kubica, člen Orlen Teamu a týmu F1 Alfa Romeo Racing Orlen.

„Není to poprvé, kdy pozemní formule 1 závodí s motorovým člunem F1H2O, ale je tomu prvně v barvách bílé a červené a sponzorem obou disciplín je polská společnost. A poprvé tyto stroje řídí dva Poláci. Je skvělé, že se toto soupeření mohlo odehrát ve Varšavě na řece Visle, královně polských řek. Jsem hrdý, že tímto způsobem můžeme světu připomenout události před sto lety,“ komentoval Bartłomiej Marszałek, člen Orlen Teamu a pilot motorového člunu formule 1.

Oba řidiči jeli v přilbách s motivy odkazujícími na výročí navrženými známými polskými umělci.

Na sociálních médiích PKN Orlen a Orlen Team budou do 30. srpna zveřejňovány zajímavé materiály z natáčení.

Součástí skupiny Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě, je od roku 2005 největší rafinérská a petrochemická společnost v České republice skupina Unipetrol. Do skupiny Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích a Kolíně, neratovická společnost Spolana a výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina, s počtem 417 stanic největší řetězec v ČR.

Datum zveřejnění

21.08.2020

Zdroj informací

Unipetrol

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1827 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál