Servind

Hrozí růst insolvencí

Hrozí růst insolvencí

Počet firem v insolvenci letos ve světě vzroste o 26 %. Vyplývá to z odhadů úvěrové pojišťovny Atradius, která očekává, že ve druhé polovině roku bude podniků v problémech přibývat ještě rychleji než dosud. Důvodem jsou především dopady pandemie Covid-19 na světovou ekonomiku, v jejichž důsledku se všechny hlavní ekonomiky kromě Číny letos dostanou do recese. Hloubka i doba trvání hospodářského propadu bude dána schopností jednotlivých zemí zvládnout zdravotní stránku pandemie i bez toho, aby bylo nutné výrazněji omezovat chod ekonomiky.

Podle hlavního ekonoma pojišťovny Atradius Johna Loriého zatím tempo růstu počtu firem v insolvenci brzdí různá vládní opatření: „Jde například o úpravy lhůt či limitů pro podávání insolvenčních návrhů, mimořádná moratoria chránící dlužníky, dočasné omezení možností věřitelů vynutit úpadek, nebo poskytnutí dostatečné finanční podpory, jež hrozící bankrot oddálila. S tím, jak budou programy podpory postupně končit, by se nicméně měl počet podání rychle navyšovat.“

Dopady koronaviru v Evropě by měly být podle očekávání výraznější v jižních zemích, jež se obvykle více spoléhají na cestovní ruch. Jedná se například o Španělsko, Itálii, Francii, Portugalsko či Řecko. Největší propad HDP v Evropě se očekává v případě Velké Británie, a to kvůli přísnější izolaci a pokračující nejistotě ohledně brexitu.

Naopak státům jako je Německo, Dánsko, Rakousko nebo Nizozemsko se daří i díky nižší závislosti na turistice zvládat dopady nové infekce o něco lépe. Jejich ekonomiky se také lépe adaptovaly na omezení volného pohybu lidí či společenského kontaktu.

Česká republika patří podle ředitelky tuzemské pobočky pojišťovny Atradius Markéty Stržínkové mezi země, v nichž panuje ohledně budoucího vývoje velká nejistota: „Skutečný stav ekonomiky se ukáže až v příštích měsících s ukončováním vládních programů podpory. Příliš důvodů k optimismu ale nevidím. Kromě oborů přímo zasažených restriktivními opatřeními, jako jsou cestovní ruch či letectví, považujeme za nejvíce ohrožené také sektory dopravy a automobilového průmyslu, které se potýkaly s problémy již před krizí. Naději na zlepšení situace navíc nedává ani poslední vývoj epidemiologické situace doma i v zahraničí.“

Příznivější vyhlídky než většina evropských zemí mají v oblasti HDP státy jako USA, Japonsko nebo Austrálie. Ani firmám z těchto zemí se však potíže nevyhnou. Spojené státy spolu s Hongkongem a Tureckem dokonce podle odhadů zažijí jeden z největších nárůstů insolvencí na světě. Zvýšení insolvenčního rizika hrozí i Japonsku poté, co tam tlak na ekonomický růst vedl k předčasnému zrušení ochranných opatření. Austrálie, jež je pro mnoho zemí svými opatřeními proti šíření nákazy příkladem, se pak může potýkat s latentními dopady v oblasti cestovního ruchu. Hrozí jí tak větší nárůst platební neschopnosti firem v roce 2021.

Datum zveřejnění

04.09.2020

Zdroj informací

Atradius

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2634 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál