Servind

Nová data o dovezených ojetinách odhalují podvody

Nová data o dovezených ojetinách odhalují podvody

Koupě ojetého vozu ze zahraničí neznamená, že se zákazník musí spoléhat jen na informace od prodejce. I ojeté auto, které nemá český původ, lze prověřit v systému Autotracer. Nyní do něj přibylo dalších 195 milionů dat k ojetým autům dovezeným ze zahraničí, a to zejména z Německa. Nová data se vztahují k najetým kilometrům, haváriím a zahrnují také totální škody. Pokrývají tak informace k ověření dvou nejčastějších podvodů, které se na trhu prodávaných ojetin vyskytují, tj. stáčení tachometrů a zatajování havárií.

„Každé páté ojeté auto, které se v Česku prodává, má uvedený německý původ. Proto jsou data z Německa pro české zákazníky, a potažmo kultivaci českého trhu, důležitá. Data k ojetým vozům ze zahraničí obsahuje Autotracer už řadu let, nyní jsme však množství záznamů významně posílili. Jedná se přitom o záznamy od zahraničních pojišťoven které sahají až deset let zpětně, tedy zhruba do roku 2010. Počet informací o ojetých vozech dovezených ze zahraničí bude v systému Autotracer dále přibývat s tím, jak se do něj budou každý měsíc dostávat nová aktuální data,“ říká Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia, která tento systém pro prověření historie ojetých vozů provozuje.

Konkrétně systém Autotracer nově zobrazuje 15 milionů záznamů o totálních škodách včetně fotodokumentace a stavech tachometrů ojetých vozů ze 13 evropských zemí a dalších 180 milionů záznamů o stavech tachometrů a poškození ojetých vozidel ze 14 evropských zemí a USA. Kromě Německa data pocházejí také z Francie, Itálie, Španělska, Spojených států amerických, Polska a řady dalších zemí. S ohledem na velké množství nových záznamů, ale i velké množství dat ze zahraničí, která již v systému byla, se Autotracer vyvinul v evropský systém pro prověření historie ojetých vozů.

„Máme téměř 200 milionů nových dat k haváriím. Je to obrovské číslo. Samozřejmě k velkému množství vozů máme informace o více haváriích, i tak je ale počet aut, která lze nově prověřit, ohromný,“ uvádí ředitel společnosti Cebia Martin Pajer.

Nová data ze zahraničí systém zobrazuje od 7. září. „Zhruba za dva týdny, kdy jsou nová data k dispozici, jsme pomohli zákazníkům díky nim odhalit 269 totálních havárií v celkové hodnotě 68 milionů korun. K tomu jsme díky novým datům odhalili ještě dalších 2174 poškození za 163 milionů korun,“ upozorňuje Martin Pajer s tím, že u stejných aut měli k dispozici i velké množství dalších škod, k nimž došlo na území Česka.

Zájem o prověřování historie ojetých vozů ze strany lidí kupujících ojetých vozidel dlouhodobě roste, a to i letos, kdy je trh ojetých vozů negativně poznamenán protikoronavirovými opatřeními.

„I když se letos prodává méně aut, v prvních osmi měsících stoupl počet prověření meziročně o 22 %. Lidé nyní kupují o něco levnější vozy, než které kupovali loni, a chtějí mít jistotu, že vědí, jaké auto kupují, respektive že nekupují auto se stočeným tachometrem, zatajenou havárií či poškozením, omlazené či jinak defektní. Více lidí teď trápí finanční obavy a chtějí tak mít jistotu dobré koupě,“ říká Martin Pajer.

Prověřování aut roste dlouhodobě, přičemž důvodem je i dlouhodobá osvěta ze strany Cebia. Oproti roku 2018 stoupl letos počet prověření ojetých vozů v systému Autotracer o 62 %. „Zájem lidí o prověřování historie aut je pro nás motorem pro neustálé vylepšování systému a získávání nových dat pro naše klienty,“ dodává Martin Pajer.

Datum zveřejnění

25.09.2020

Zdroj informací

Cebia

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.4918 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál