Servind

MotulEvo - Údržba a péče o automatické převodovky

MotulEvo - Údržba a péče o automatické převodovky

Společnost Motul jako specialista na oleje a maziva již čtyři roky intenzivně pracuje v oblasti péče o automatické převodovky a jejich preventivní údržby. Projekt s názvem MotulEvo, má již přes 2500 servisních kontraktů, přičemž největší počet z nich je v Německu a několik desítek také v České republice a na Slovensku.

Program MotulEvo je komplex produktů a nástrojů, jako jsou online databáze převodovek a speciální školení pro mechaniky, který všem zainteresovaným stranám umožňuje zajistit péči a údržbu automatických převodovek pro jejich snadný chod a delší životnost.

Program MotulEvo - profesionální přístup

Automatické převodovky jsou komplexní mechanické, hydraulické a elektrické systémy. Vyžadují takové oleje, které splní řadu funkcí a poskytují správnou úroveň tření. Musí zabezpečit ochranu mechanických komponent, adekvátní úroveň tření, rychlou a přesnou odezvu hydraulického systému a kompatibilitu elektrických a elektronických systémů.

Rozsah pracovních teplot oleje je -30 až +150 °C. Vyšší teploty a kontakt s kyslíkem jsou faktory, které urychlují stárnutí oleje. Vlivem degradace oleje dochází ke změně viskozity, možné tvorbě usazenin v mazacím systému a řídícím zařízení a stejně tak i k poklesu mazacích vlastností. Výsledkem je poškození komponent a následky mohou být od méně nebezpečných až po trvalá poškození.

Aby převodovka mohla dlouhodobě a pravidelně sloužit, olej v ní by se měl měnit. Všichni výrobci převodovek v každém ze svých zařízení vyžadují výměnu oleje. Frekvence výměny oleje závisí na typu převodovky a provozních podmínkách, nejčastěji od 60 000 do 90 000 km. Po této době je potřebné vyměnit celou náplň oleje. Při absenci výměny vzniká zvláště v systémech řízení v důsledku stárnutí kal, který vede k poškození a vyvolává další problémy ve funkci převodovky, především předčasné opotřebení.

Aby byla výměna správně provedená, musí být olejová náplň kompletně vyměněna, což ve většině případů není možné bez speciálního přístroje, který zajistí maximální obměnu oleje. V tomto případě je nezbytné navštívit odborný servis s komplexní údržbou automatických převodovek, protože většina autorizovaných servisů tyto služby nenabízí.

Hlavním zdrojem programu jsou vysoce kvalitní produkty - oleje řady ATF

Automatické převodovky hydrodynamické - Motul Multi ATF, Motul ATF VI, Motul ATF 236.14, Motul ATF 236.15

Dvouspojkové převodovky DCT - Motul Multi DCTF

Bezstupňové převodovky CVT - Motul Multi CVTF

Čištění převodovek - Motul Automatic Transmission Clean

Při vývoji sortimentu výrobků byly zohledněny požadavky všech výrobců automatických převodovek na světě, stejně jako potřeby autoservisů. Produkty Motul pro automatické převodovky jsou proto navrhnuté tak, aby jeden olej mohl splnit co největší počet odlišných, ale vzájemně si podobných specifikací. Je jasné, že na to, aby byly oleje co nejlepší, musí být v každém z požadovaných parametrů lepší, než vyžaduje specifikace. To vede k tomu, že oleje programu MotulEvo musí mít nejvyšší kvalitu, i kdyby jedna ze specifikací umožňovala nižší úroveň.

Pro koncového uživatele to přináší jednoznačné výhody - hladká a rychlá změna převodových stupňů, vysoká životnost převodovky, bezpečnost a spolehlivost používání vozidla.

Zařízení na dynamickou výměnu oleje MotulEvo ATM0915

Součástí programu MotulEvo je proto zařízení na dynamickou výměnu oleje MotulEvo ATM0915, které dodává jeden z předních výrobců servisní techniky v Evropě. Je kompaktní, spolehlivé a automatické. Společně se zařízením se poskytuje kompletní sada konektorů, které byly vybrány tak, aby bylo možné pracovat s většinou automatických převodovek různých značek automobilů.

Ve spolupráci s odborníky, kteří se věnují údržbě, péči a opravám automatických převodovek (MotulEvo Ambasador), společnost Motul pro partnery programu MotulEvo organizuje školení. Po úvodní teoretické části se praktická část koná přímo na dílně, kde účastníci vidí zařízení v praxi, tzn. při reálné výměně oleje v konkrétní automatické převodovce, a to včetně proplachu převodovky.

Dalším rozdílem, kromě použití profesionálních výrobků a školení, je, že program MotulEvo poskytuje přístup k databázi obsahující mimo jiné pokyny pro výměnu oleje ve většině evropských modelů vozidel. Tyto pokyny popisují a graficky znázorňují jaké činnosti by se měly vykonávat a jaké díly ve vozidle by se měly odmontovat, aby se zařízení rychle a spolehlivě připojilo k vozidlu a bylo možné udělat výměnu oleje.

Na internetové stránce www.motulevo.com po zvolení regionu a jazyka najdete mnoho užitečných informací o projektu MotulEvo včetně mapy stávajících partnerů. Možnost využívat technické informace o jednotlivých automatických převodovkách má však pouze registrovaný partner programu. Vzhledem k neustálému růstu podílu automatických převodovek ve vozovém parku, přímo úměrně roste potřeba profesionálních servisů, které zvládnou jejich údržbu a pravidelný servis.  

MotulEvo Ambasador

Máte-li i vy zájem o rozšíření profesionálních služeb a chcete se stát partnerem programu MotulEvo, obraťte se na:

Ing. Lukáš Bělín (Business Manager pro ČR a SK), tel: +420 604 170126

Ing. Přemysl Král (Region Sales Manager, ČR&SK), tel: +420 737272836

Po téměř tříletých praktických zkušenostech v Čechách a na Slovensku naši partneři oceňují neustálé aktualizovaní databází Motul, stejně jako rozšiřující se nabídku dodatečných adaptérů, která souvisí s uváděním nových modelů automatických převodovek. Nedílnou součástí programu je i výměna praktických zkušeností, poradenství týkající se ochrany servisu před nepoctivým zákazníkem a technické konzultace při řešení individuálních případů.

Datum zveřejnění

02.10.2020

Zdroj informací

Motul

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3366 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál