Servind

Jak se zachovat, když srazíte srnku?

Jak se zachovat, když srazíte srnku?

Ještě před třemi lety nepřekročil počet nehod klientů Allianz se zvěří ani 2000 za rok. Letos se statistika hranici 2000 blížila už koncem léta. Srážek se zvěří rok od roku přibývá a podzim bývá nejrizikovějším obdobím. Řidiči by si měli dávat pozor zejména za svítání a soumraku.

Co dělat, když k nehodě dojde?

„V roce 2017 nám klienti nahlásili 1837 nehod se zvěří za celý rok, letos jich bylo 1809 jen do konce srpna. Průměrná výše škody našich klientů momentálně dosahuje 47 tisíc korun, za tři roky se zvýšila zhruba o pět tisíc,“ uvádí analytička Allianz pojišťovny Martina Červenková.

U někoho jde o odřený nárazník, někdo má totální škodu a vůz mu už dál neposlouží. Nejvíce nehod se zvěří zaregistrovala Allianz letos do konce srpna ve Středočeském kraji, a to 276. Špatně dopadl i Jihočeský kraj s 253 srážkami, klienti z Plzeňska nahlásili 217 nehod.

Srážce se zvěří můžete předejít pouze předvídáním a rychlou reakcí. Při jízdě podél polí a lesů v ranních či večerních hodinách preventivně zpomalte. V případě, že zvěř už vidíte v blízkosti silnice, je vhodné přepnout z dálkových světel na potkávací, aby nebyla oslněna, a případně ji nechat přejít. Pokud se střetu se zvířetem již nedá zabránit, odborníci doporučují brzdit, ale nestrhávat volant. Při čelním nárazu sice může dojít k úhynu zvířete, ale vaši posádku konstrukce vozu pravděpodobně ochrání lépe než při nárazu do stromu.

Jak se zachovat po nehodě?

  1. Snažte se předejít vzniku sekundární nehody. Zastavte u krajnice, zapněte výstražná světla, oblečte si reflexní vestu a umístěte na zem výstražný trojúhelník. Došlo-li ke zranění osob, samozřejmě neprodleně kontaktujte zdravotníky.
  2. Při střetu s divokou zvěří je vždy nutné zavolat policii, a to bez ohledu na výši škody. Při zranění nebo úhynu zvířete totiž vzniká škoda mysliveckému sdružení, kterému policie tuto skutečnost nahlásí.
  3. Proveďte důkladnou fotodokumentaci místa nehody a škody na vozidle, ale dbejte při tom zásad bezpečnosti. Policie vytvoří záznam o nehodě, který zároveň bude sloužit jako důkaz pro pojišťovnu.
  4. Máte-li vozidlo v nepojízdném stavu, můžete kontaktovat asistenční službu vaší pojišťovny. Případně později z domova pojišťovně nahlaste střet se zvířetem. Povinné ručení vám ale pro tyto případy stačit nebude, pro účast pojišťovny budete potřebovat havarijní pojištění či speciální připojištění.
  5. Pamatujte, že řidič si nesmí poraněné či usmrcené zvíře odvézt. Mohlo by to být kvalifikováno jako přestupek proti majetku, či jako krádež.

Datum zveřejnění

13.10.2020

Zdroj informací

Allianz pojišťovna

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1692 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál