Servind

Inovativní technologie zalisované řídicí elektroniky

Inovativní technologie zalisované řídicí elektroniky

Německá společnost Vitesco Technologies, přední světový výrobce moderních pohonných technologií a elektrifikačních řešení, přichází s unikátním procesem výroby řídicích jednotek pro převodovky. Ve srovnání s konvenčními řídicími jednotkami má nový produkt, známý pod pojmem „overmolding control electronics“ (zalisovaná řídicí elektronika), o přibližně 45 % nižší hmotnost a potřebuje podstatně menší počet výrobních kroků. Přitom je robustnější. Výsledkem jsou jednoznačné výhody z hlediska nákladů. Zvládnutí technologie overmoldingu společností Vitesco Technologies je dalším stavebním kamenem při prosazování elektrifikace pohonného systému, a tedy udržitelné mobility.

V konvenčním provedení elektronické řídicí jednotky je elektronika umístěna v pouzdře. Naproti tomu v zalisované elektronické řídicí jednotce jsou elektronické součásti, které jsou obvykle osazeny na desce plošných spojů, zcela zalisovány do plastu. Nové, vysoce přesné vstřikovací procesy a nové, výjimečně odolné plasty umožňují společnosti Vitesco Technologies zahájit vůbec poprvé sériovou výrobu tohoto typu elektronických řídicích jednotek pro automobilový průmysl.

Tento výrobní proces nabízí několik výhod najednou. Díky extrémní robustnosti - jelikož citlivé, technologicky vyspělé komponenty jsou zcela zalisovány v plastu - komponenty snadno odolají i silným vibracím. Zalisovaná komponenta je nejen lehčí než srovnatelná elektronická řídicí jednotka v konvenčním pouzdru, ale také výrazně plošší.

Řídicí jednotka pro převodovky, vyvinutá společností Vitesco Technologies, je s tloušťkou pouhých 7 mm v současné době nejplošší řídicí jednotkou tohoto typu na trhu. Dosud používaná řídicí jednotka má tloušťku 15 mm. Rozdíl v tomto případě rozhodně hraje rozhodující úlohu, protože elektronická řídicí jednotka je našroubována přímo do převodovky a prostor pro instalaci je zde velmi omezený - počítá se doslova každý milimetr.

Další výhodou je, že součástku se zalisovanou elektronikou lze vyrobit s použitím podstatně menšího počtu výrobních kroků než je tomu v případě montované elektronické řídicí jednotky. Nová technologie snižuje složitost a je také nákladově výrazně efektivnější.

Nová zalisovaná elektronická řídicí jednotka se v závodu v Norimberku vyrábí již od jara 2020. Jedna automobilka ji již používá při hromadné výrobě různých typů vozidel s pohonem zadních kol a automatickou převodovkou. Od začátku roku 2021 bude společnost Vitesco Technologies touto technologií vyrábět elektronické řídicí jednotky také ve svém novém závodě v maďarském Debrecínu, jehož výstavba se právě dokončuje. Díky vysoké míře flexibility a rozsáhlým technickým dokáže společnost Vitesco zavést tyto nejmodernější výrobní technologie do praxe ve velkém měřítku.

Datum zveřejnění

16.10.2020

Zdroj informací

Vitesco Technologies

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2587 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál