Servind

Krade se stále víc katalyzátorů

Krade se stále víc katalyzátorů

V Německu je z vozidel odcizováno stále více katalyzátorů. Jak uvádí zpráva ADAC, pouze za prvních devět měsíců tohoto roku bylo odcizeno 240 katalyzátorů. Za celý rok 2017 silniční hlídky ADAC zaregistrovaly 38 takových případů, v roce 2018 77, ale vloni už to bylo 169. ADAC předpokládá, že skutečný počet odcizených katalyzátorů je podstatně vyšší. Podle ADAC jsou obzvláště postiženy především starší vozy jako jsou Opel Astra nebo Volkswagen Polo, u nichž je katalyzátor snáz přístupný než u nových modelů.

ADAC připisuje rostoucí počet odcizených katalyzátorů vysoké ceně platiny, která se v nich používá. Kvůli stále přísnějším emisním předpisům výrobci vozidel potřebují stále více platiny, aby mohli vyrábět ekologičtější vozidla s lepšími katalyzátory. Ukradené katalyzátory lze recyklovat a z nich získanou platinu je možné znovu nabídnout výrobcům katalyzátorů.

Katalyzátory jsou nedílnou součástí všech automobilů od počátku 90. let. Zajišťují, aby se oxid uhelnatý (CO), znečišťující ovzduší, přeměňoval na oxid uhličitý (CO2). Čím více platiny je použito, tím vyšší je účinnost katalyzátoru.

Podle ADAC jsou automobily, jejichž katalyzátory byly odcizeny, nejen výrazně hlasitější, ale může být ovlivněna také plynulost chodu jejich motoru a může se změnit jeho výkon. Ten, kdo jezdí bez katalyzátoru, se v Německu dopouští trestného činu. Poškození vozidla odstraněním katalyzátoru by proto mělo být v zásadě co nejdříve opraveno. Výměna včetně instalace nového ovšem stojí až 1000 eur.

Datum zveřejnění

19.10.2020

Zdroj informací

ADAC

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.237 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál