Servind

V září rekordně nízké průměrné ceny povinného ručení

V září rekordně nízké průměrné ceny povinného ručení

Zatímco v závěru loňského roku byl trend průměrných cen povinného ručení spíše stoupající, nyní můžeme sledovat obrácený vývoj. Aktuálně má Broker Consulting  POVIndex hodnotu 6410.  

V průměru za částku 6410 Kč bylo možné v září podle Broker Consulting  POVIndexu sjednat povinné ručení pro vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW. V Praze se ceny oproti průměru pohybují na +11,4 %, v menších městech typu Benešova je to naopak -14,8 %.

Typ vozu byl vybrán proto, že je typickým zástupcem vozů, které používají české domácnosti. Broker Consulting POVIndex je dlouhodobým spolehlivým ukazatelem ceny za pojištění z provozu motorového vozidla. Pojištění zahrnutá do POVIndexu obsahují nejvyšší možné krytí. Pojištění dostupná na trhu ale nemají úplně identický rozsah krytí. Vždy je potřeba posuzovat nejenom cenu, ale také rozsah benefitů (zejména asistenčních služeb) ve vztahu k potřebám řidiče (Jak moc jezdí? Jaké vzdálenosti? Jak si představuje servis od pojišťovny v případě nehody?). Rozdíly v pojištěních jsou například v limitech pro opravu na místě, v limitech pro vzdálenost hrazeného odtahu, případně v možnostech náhradního vozidla.

„Opětovný pokles POVIndexu způsobila jedna pojišťovna, která upravila pojistné krytí ze 111 milionů Kč/111 milionů Kč na 100 milionů Kč/100 milionů Kč, a tím došlo i k celkovému snížení ceny povinného pojištění. U ostatních pojišťoven zůstávají parametry i ceny stejné, pouze v jednom případě došlo k navýšení ceny,“ komentuje Jiří Váchal, analytik neživotního pojištění Broker Consulting.

Aktuální koronavirová situace zasáhla i do oblastí týkající se provozu vozidel. Již během první vlny Evropská unie rozhodla, že řidičské průkazy, kterým skončila platnost mezi letošním 1. únorem a 31. srpnem 2020, zůstávají platné dalších sedm měsíců od původního data expirace. Prodloužení se týká i majitelů českých řidičských průkazů.

„S tím, jak se postupně ona sedmiměsíční lhůta krátí, tak někteří řidiči již musí ke změně dokladu přistoupit. Aktuálně se ale do problematiky výměny dokladů promítly vládní omezení týkající se zkráceného provozu na úřadech. To se týká například i odboru dopravně-správních činností Magistrátu hlavního města Prahy umístěného v Praze na Vyšehradě. Úřední doba je upravena na pondělí od 8:00 do 13:00 hodin a středu od 13:00 do 18:00 hodin, což má za důsledek tvoření dlouhých front, ve kterých si zájemci o výměnu řidičského oprávnění počkají. Nepomůže ani objednání online, termíny v online objednávkovém systému jsou s ohledem na vývoj situace vyčerpány na několik dní dopředu,“ dodává Jiří Váchal.

K výměně potřebuje žadatel platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz. Při podání žádosti není třeba papírová fotografie, úředníci na místě pořídí digitální, nebo stáhnou aktuální z registrů vedených ministerstvem vnitra. Pokud řidič požádá o vydání dokladu do pěti pracovních dnů, výměna ho bude stát 700 korun.

 

Datum zveřejnění

29.10.2020

Zdroj informací

Broker Consulting

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2891 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál