Servind

Projekt Next-E pro rychlé dobíjení

Projekt Next-E pro rychlé dobíjení

Členové projektu, týkajícího se infrastruktury dobíjecích stanic pro elektrická vozidla Next-E, spojili své síly se společností Hubject, která je expertem v oblasti elektromobility, a společně zpřístupnili služby svých rychlodobíjecích a ultra rychlodobíjecích stanic v rámci jediné aplikace, a to v šesti sousedních zemích: České republice, Chorvatsku, Maďarsku, Rumunsku, Slovinsku a na Slovensku.

Prostřednictvím platformy intercharge společnosti Hubject budou řidiči mít možnost využít 222 multistandardních rychlodobíjecích stanic (50 kW) a 30 ultra rychlodobíjecích stanic (150–350 kW), což představuje největší síť dobíjecích stanic pro elektrická vozidla od různých poskytovatelů na světě a podporuje dálkovou dopravu po střední a východní Evropě.

Projekt Next-E, spolufinancovaný z fondu Nástroj pro propojení Evropy Evropské unie, je výsledkem spolupráce čtyř energetických společností - skupiny E.ON v České republice, Rumunsku a na Slovensku, společnosti HEP (Hrvatska elektroprivreda) v Chorvatsku, Skupiny MOL v České republice, Chorvatsku, Maďarsku, Slovinsku a Rumunsku a společnosti Petrol ve Slovinsku a Chorvatsku a dvou výrobců automobilů. Jeho cílem je propojit 222 rychlodobíjecích a 30 ultrarychlodobíjecích stanic u čerpacích stanic v šesti zemích střední a východní Evropy. Spolupráce se společností Hubject výrazně posílí dosah elektromotorické sítě projektu Next-E a prostřednictvím e-roamingové platformy poskytne infrastrukturu s možností dobití elektrického vozidla při cestách na dlouhou vzdálenost.

V současnosti lze dobíjecí stanice elektrických vozidel využít pomocí aplikace zúčastněné společnosti, která danou stanici provozuje, což značně omezuje roaming a přeshraniční dálkovou dopravu s elektricky poháněnými vozidly. To se má brzy změnit. Poté, co členové konsorcia Next-E do platformy intercharge společnosti Hubject včlení 222 rychlodobíjecích a 30 ultra rychlodobíjecích stanic, bude cesta od českých hranic k Jaderskému nebo Černému moři snadná a pohodlná za použití jediné aplikace. Řidiči si budou moci své elektrické vozidlo nabít pomocí platformy intercharge u kterékoliv dobíjecí stanice která bude součástí projektu NEXT-E, díky čemuž dojde k výraznému zvýšení mobility elektrických vozidel po zemích, jichž se projekt týká.

Datum zveřejnění

30.10.2020

Zdroj informací

MOL

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2569 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál