Servind

Nexen snižuje hlučnost pneumatik

Nexen snižuje hlučnost pneumatik

Přední světový výrobce pneumatik Nexen Tire vyvinul umělou inteligenci (AI) a metodiku, která dokáže navrhnout optimální snížení hlučnosti při jízdě a zároveň pneumatiku, která takový cíl naplní. Na výzkumu velkých dat pro hluk, vibrace a pronikavost zvuku (Big data research for Noise, Vibration, and Harshness, tedy NVH) se podílely i Hyundai-Kia Automotive Group a jihokorejská univerzita Inha.

Společný výzkum společnost Nexen Tire provádí se svým dlouholetým partnerem Hyundai-Kia Automotive Group již od roku 2018. Cílem výzkumu je zvýšit spokojenost zákazníků a zároveň ulevit okolnímu prostředí snížením hladiny hluku při jízdě. Projekt byl od počátku nastaven tak, aby současně snížil celkové náklady i čas výzkumných a vývojových aktivit.

Technologie AI a Big research se stávají nedílnou součástí čtvrté průmyslové revoluce, budoucnosti mobility a rychle se měnícího automobilového průmyslu. Vědci z výzkumného institutu The Nexen univerCity společně se zástupci Hyundai-Kia a univerzitou Inha dokázali využít obrovského množství dat, důkladného studia algoritmů, založeného na konkrétních vzorcích pneumatik, a faktorů hlukového designu k vytvoření systému umělé inteligence. Ten umí detekovat a navrhnout optimální snížení hluku jedoucího automobilu a pneumatik. Na základě těchto výsledků dokázala společnost Nexen Tire vytvořit novou konstrukci pneumatik pomocí vlastní technologie zpracování obrazu.

Vzhledem k rostoucí potřebě snižování hluku u elektricky poháněných vozidel, které určují celosvětově přijímané směrnice, zřídila společnost Nexen Tire i zvukově izolovanou komoru obsahující desítky mikrofonních senzorů pro měření hluku, analýzu okolního hluku (PBN) a detekci příčin hluku z hnacího ústrojí vozidla. Nexen navíc vyvinul vůbec první výzkumné zařízení v Koreji, které v současné době provádí testy na vozidlech v reálných podmínkách. Výsledky brzdných zkoušek na sněhu, vodě a vlhkém povrchu byly úspěšné, a to i díky technologii využívající umělou inteligenci a Big Data.

Datum zveřejnění

4.11.2020

Zdroj informací

Nexen Tire

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2238 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál