Servind

Situace na trhu ojetých aut

Situace na trhu ojetých aut

V říjnu po celkem normálním létě nabídka ojetých vozů na sekundárním trhu opět poklesla. V české inzerci se objevilo 104 851 aut, což je o 2226 méně, než bylo inzerováno v září. Meziročně poklesla nabídka oproti loňskému říjnu o téměř 24 000 aut.  Střední hodnota ceny byla v říjnu 149 000 Kč a stav tachometru 150 000 km. Střední hodnota stáří aut v české inzerci se stále pohybuje lehce pod hranicí 10 let. Nejvíce aut se nabízí v Praze, následují Středočeský a Jihomoravský kraj. Naopak nejmenší výběr mají zákazníci na Liberecku a Karlovarsku.

„Obecně se dá říci, že po opětovném zavedení vládních opatření proti šíření koronaviru, se zákazníci začali orientovat na auta z levnějších kategorií. Dá se očekávat, že tento trend bude pokračovat i v nejbližší době, protože lidé stále nemají ekonomickou jistotu,“ komentuje současnou situaci na trhu provozní ředitel sítě AAA Auto Petr Vaněček.

Podle dat společnosti Aures Holdings, provozovatele sítě autobazarů AAA Auto, se v loňském roce prodalo 625 vozů Škoda Octavia první generace. Přitom nejmladší kusy tohoto modelu letos slaví deset let od ukončení výroby. Jejich průměrná cena za posledních deset let klesla o 73 000 korun na současných 65 000. Průměrné stáří je 16 let s nájezdem přes 210 000 km. Údaje vyplývají z pravidelné statistiky trhu ojetin Barometr, který každý měsíc sestavuje AAA Auto.

Oblíbenost první Octavie potvrzuje i Petr Vaněček: „Už od svého uvedení na trh je Octavia první generace stálicí v hledáčku zákazníků. Je to vcelku levná a servisně nenáročná investice do dopravního prostředku, který za roky své přítomnosti na trhu prokázal nesporné kvality.“

Oproti roku 2010, kdy po 14 letech výroba Octavie 1. generace končila, se jich v AAA Auto v loňském roce prodalo o 1514 méně. Ubývá i nejoblíbenější motorizace 1,9 TDI, která byla v roce 2010 zastoupena v 58 % případů, v loňském roce se jich prodalo 45 %.

 

Datum zveřejnění

4.11.2020

Zdroj informací

Aures Holdings

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2375 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál