Servind

Bezpečně v zaměstnání

Bezpečně v zaměstnání

Pandemie koronaviru od jara 2020 neustále zasahuje do života všech lidí i do ekonomiky celého světa. Proto vznikla iniciativa založená světovými personálními společnostmi ManpowerGroup, Randstad a Adecco Group s názvem Bezpečně do práce (Safely Back To Work). V České republice tuto iniciativu řídí Asociace poskytovatelů personálních služeb APPS.

Cílem iniciativy WEC Aliance je sdílet zkušenosti a příklady dobré praxe ukazující jak může každá firma či organizace implementovat nová opatření, která jí pomohou zvládat rizika onemocnění Covid-19. Aliance pomáhá firmám zorientovat se v novém světě práce, podporuje spolupráci a komunikaci. Přináší konkrétní návody jak vytvořit nové standardy práce a jak bezpečně i v době pandemie nadále pracovat. K dispozici dává protokoly bezpečného pracoviště z různých zemí světa a postupy, jak si jej mohou organizace vytvořit na míru.

„Nechme Českou republiku pracovat. Máme k dispozici mnoho příkladů dobré praxe ze světa i České republiky. Pokud správně nastavíme pravidla nových standardů v práci, budeme je dodržovat a podaří se nám je zaměstnancům i zákazníkům dobře komunikovat, pak máme velkou šanci úspěšně překonat tuto krizi a restartovat ekonomiku,“ vyzývá Jaroslava Rezlerová, prezidentka Asociace poskytovatelů personálních služeb APPS a generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika.

Aliance definovala klíčové oblasti, na které by neměli zaměstnavatelé při vytváření bezpečného pracoviště zapomenout. Patří mezi ně zajištění rozestupů mezi zaměstnanci a odděleními, filtrace vzduchu a větrání, zavedení více bezdotykových povrchů a ploch, dodržování hygienických předpisů, vytvoření bezpečných zón, četnější úklid a desinfekce, barevné označení rizikových ploch, zajištění ochranných pomůcek a důraz na interní komunikaci.

„Bezpečné pracoviště je klíčem k hospodářskému oživení. Hlavní výzvou bude zajistit jeho udržitelnost a dlouhodobost. Věřím, že když všichni budeme myslet na možná rizika šíření Covid-19 a budeme připraveni včas reagovat a eliminovat co nejvíce těchto rizik při zachování produktivity práce, budeme mít vyhráno. Aliance je důkazem toho, že spolupráce na globální úrovni může pomoci lokálním firmám zajistit bezpečné pracoviště pro všechny zaměstnance. A my jsme v APPS připraveni v tom zaměstnavatelům pomoci,“ doplňuje Jaroslava Rezlerová.

Jaroslava Rezlerová také upozorňuje na to, že dnešní krize má své pozitivní aspekty a z nových standardů mohou profitovat všichni: „Je tu obrovská příležitost k nastartování ekonomiky a vytvoření budoucnosti práce, která bude fungovat pro každého, bude více digitální a virtuální a která může všem přinést daleko vyšší hodnotu. Od vyšší produktivity práce, zefektivnění procesů, zeštíhlení struktur a většího důrazu na prevenci a zdraví až po větší flexibilitu, work-life balance a well-being zaměstnanců.“

Protokoly Aliance řeší rizika na pracovišti a doplňují stávající předpisy BOZP. Vycházejí z hierarchie řízení rizik Národního ústavu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. K dispozici je přes 400 protokolů z 13 zemí z 5 odvětví (doprava a logistika, automobilový průmysl, výroba, stavebnictví a potravinářství).

Podpůrné technické materiály k nastavení bezpečného pracoviště naleznete na

https://www.manpowergroup.cz/wp-content/uploads/2020/09/Protokoly_zdravi_bezpecnost.pdf

Datum zveřejnění

10.11.2020

Zdroj informací

ManpowerGroup Česká republika

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2845 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál