Servind

Na veletrhu IDEX 2021 se představí speciální automobily Tatra

Na veletrhu IDEX 2021 se představí speciální automobily Tatra

I přes trvání celosvětové pandemie koronaviru se od 21. do 25. února v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech uskuteční jeden z největších světových veletrhů obranných technologií a techniky IDEX 2021. Na veletrhu IDEX, který se koná každé dva roky, pravidelně vystavují stovky firem a společností z několika desítek zemí světa. Mezi vystavovateli tradičně bude i Tatra Trucks z holdingu Czechoslovak Group. Tatra Trucks na veletrhu IDEX 2021 představí čtyřnápravové logistické vozidlo a speciální dvounápravový vojenský podvozek.

Těžký vůz Tatra Force 8x8 pro přepravu nákladů, který je opatřen krátkou pancéřovanou kabinou z produkce Tatra Defence Vehicle, je postaven na podvozku Tatra s centrální nosnou rourou a výkyvnými nezávisle zavěšenými polonápravami. První dvě nápravy jsou řiditelné a všechna kola jsou vybavena systémem centrálního dohušťování. Celková maximální hmotnost vozu může činit až 38 t a kapacita téměř 20 t nákladu. Vůz je vybaven hydraulickým jeřábem o nosnosti bezmála 6 t. Na ložnou plochu lze umístit až 8 palet standardu NATO nebo sklopné lavice pro 24 vojáků. Vůz pohání šestiválcový motor Cummins o výkonu 325 kW, který je spojen s plně automatickou šestistupňovou převodovkou Allison série 4500. Vůz je určen pro provoz v nejnáročnějším terénu i v různých klimatických podmínkách.

Druhým exponátem bude speciální podvozek modelové řady Tatra Force v provedení 4x4 s motorem umístěným před přední nápravou. Jde o podvozkovou platformu Tatra 4x4 s centrální nosnou rourou s pomocným žebřinovým rámem a výkyvnými nezávisle zavěšenými polonápravami určenou pro různá obrněná vozidla. Tento celek dodává vozidlu výjimečnou odolnost proti nárazům a vibracím, chrání nástavby proti kroucení i namáhání a umožňuje rychlou jízdu i v terénu. Maximální hmotnost vozidla s tímto podvozkem může činit až 19 t, přičemž 10 t připadá na náklad. V podvozku je instalován motor Cummins o výkonu 242 kW, který spolupracuje s automatickou převodovkou Allison série 3200. Maximální konstrukční rychlost je 115 km/h.

Datum zveřejnění

19.2.2021

Zdroj informací

Tatra Trucks

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2556 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál