Servind

Navzdory pandemii Tatra Trucks v roce 2020 v zisku

Navzdory pandemii Tatra Trucks v roce 2020 v zisku

Tatra Trucks v roce 2020 dosáhla třetí nejlepší výsledek pod současnými majiteli. Automobilka vykázala provozní zisk EBITDA ve výši 509 milionů korun při obratu 5,504 miliardy korun. Navzdory pandemii Tatra Trucks dosáhla nejlepší hospodářský výsledek za poslední tři roky.

Kopřivnická automobilka byla úspěšná především díky tomu, že v roce 2020 jako jeden z mála evropských výrobců automobilů ani na den nepřerušila výrobu a operativním přeskládáním výroby dokázala vykrýt i dočasné výpadky několika desítek dodavatelů. Jako rozhodující se ukázalo, že klíčové komponenty, jako motory, kabiny a podvozky, dokáže Tatra Trucks vyrobit přímo ve svém areálu.

Celkem Tatra Trucks v roce 2020 vyrobila 1181 vozů a 1186 jich prodala, čímž dokonce mírně překonala plán. Téměř 60 % roční produkce mířilo na export. Automobilka vyrábí a dodává své vozy a podvozky jak pro civilní sektor, tak pro využití v armádě či v záchranných složkách, typicky pro hasiče.

Pro rok 2021 má Tatra Trucks ambici udržet výrobu a prodeje na srovnatelné úrovni s rokem 2020. Významnou položkou letošního plánu bude kromě podvozků též výroba několika set kusů tzv. CKD sad pro indický trh, z nichž tamní výrobce montuje kompletní vozidla.

Datum zveřejnění

23.2.2021

Zdroj informací

Tatra Trucks

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2042 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál