Servind

LNG od Eurowag i v Belgii a Nizozemsku

LNG od Eurowag i v Belgii a Nizozemsku

Česká společnost Eurowag, která zajišťuje služby pro silniční nákladní dopravce v Evropě, rozšířila svou síť čerpacích stanic na LNG o tři nové stanice v Belgii a Nizozemsku. Uzavřela zde dohodu s významným nizozemským provozovatelem Pitpoint.LNG.

Síť čerpacích stanic na LNG v Evropě v současnosti zahrnuje přes 370 čerpadel. Lídrem v oblasti LNG je v současnosti Itálie, která má k dispozici pro vozidla s tímto pohonem již 88 čerpacích stanic LNG, Španělsko 65 a Německo 47 čerpacích stanic. V České republice jsou zatím dvě čerpací stanice LNG, ale jejich počet by se mněl v příštích dvou letech výražně zvýšit.

„V příštích třech letech se chceme na LNG ještě více zaměřit. Jeho výhodou je, že již existuje poměrně rozsáhlá infrastruktura i široká nabídka vozidel. Vedle ekologického aspektu má LNG pro zákazníky taky nezanedbatelný ekonomický přínos v snížení provozních nákladů,“ říká produktový vlastník pro alternatívní paliva Jan Laluch.

Počet čerpacích stanic na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Evropě by se měl do roku 2030 překročit hranici 2000. Studie naznačují, že v té době bude na evropských silnicích jezdit okolo 280 000 nákladních vozidel na LNG proti 9500 v roce 2019.

Zkapalněný zemní plyn (Liquefied Natural Gas - LNG) umožňuje snížení nákladů na palivo až o 20 % kombinací nižší ceny paliva a snížení spotřeby. Vozy na LNG mají dojezd až 1600 km, jsou tišší a mají nižší emise CO2, NOX, SOX a pevných částic. Nákladní vozidla na LNG nabízejí značky Scania, Volvo a Iveco.

Zaměření Evropy na LNG vychází z plánu EU být do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem. Plán mimo jiné počítá s redukcí emisí v dopravě o 90 % a nástupem alternativních paliv.

„Naším cílem je zákazníkům poskytnout co nejširší síť čerpacích stanic LNG. Aktuálně máme v rámci naší akceptační sítě již 48 stanic v sedmi evropských zemích a v Německu pokrýváme naší palivovou kartou přes 27 % dostupných stanic LNG,“ uzavírá Jan Laluch.

Datum zveřejnění

9.3.2021

Zdroj informací

Eurowag

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2433 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál