Servind

Brexit a doprava - změny ve všech oblastech

Brexit a doprava - změny ve všech oblastech

Po 47 letech členství v EU vystoupilo Spojené království 31. ledna 2020 z Evropské unie. Po přechodném období unii opustila 31. prosince 2020, do kdy díky předpisům EU vše fungovalo na obvyklé bázi, a tudíž se pro spotřebitele, podniky, investory, občany ani studenty nic nezměnilo. Dne 1. ledna 2021 vstoupila v platnost Dohoda o obchodu a spolupráci mezi EU a UK, která upravuje vzájemné vztahy po přechodném období.

Během doby, kdy trvalo tzv. přechodné období, byl veškerý pohyb zboží mezi UK a EU brán jako obchod ve vnitřním trhu Evropské unie, a tudíž bez kontrol, platby cla a celního odbavování a zboží. To bylo předmětem obchodu mezi Spojeným královstvím a členskými státy EU a bylo vykazováno do systému Intrastat.

Nový rok a nové podmínky

Spojené království k 1. lednu 2021 vystoupilo z jednotného trhu a zároveň i opustilo celní unii, a tudíž se na něj nevztahuje dohoda o volném pohybu zboží. Strany se však shodly na dohodě volného obchodu, v rámci něhož by se neměly uplatňovat kvóty ani cla.

Zároveň se strany dohodly na dalších podmínkách, které by měly zabezpečit férovou hospodářskou soutěž. Změny neminou nikoho. Čeká nás spousta novinek v různých oblastech od exportu zboží do UK po obchod i cestování.

„Velmi dlouho se nevědělo, jak bude vypadat konečná dohoda o pohybu zboží mezi EU a Velkou Británií. To se na poslední chvíli podařilo vyjasnit a nyní víme, že většina dopravců obnovuje pozemní spoje do Velké Británie. Je pravděpodobné, že se nyní současně začne převážet více zboží, proto je možné počítat i se zpožděními v doručení,“ říká výkonný ředitel kurýrní společnosti Der Kurier Přemysl Lukeš.

Změny ve všech oblastech

„Od 1. ledna 2021 Spojené království nemůže využívat benefity, které plynou ze zásad volného pohybu zboží, osob i služeb. V souvislosti s brexitem přišli britští dodavatelé o automatický nárok v rámci kterého mohli nabízet své služby po celé Evropské unii,“ podotýká Michala Soukupová ze společnosti Tp Consulting, která specializuje na interim management zejména v automobilovém průmyslu.

V současnosti existují případy, kdy je pro splnění podmínek nutné mít sídlo v EU, a je tedy nutné se coby firma v Evropské unii usadit. Pokud chtějí obchodníci i poskytovatelé služeb z Evropské unie i nadále působit v Británii, musí splnit místní předpisy. Například musí splňovat odbornou kvalifikaci, předpisy ohledně dopravy i přepravy a mnohé další.

Stručně a přehledně

Co je aktuálně potřeba k vývozu či dovozu z GB podle odborníků z Der Kurier?

- U všech zásilek je vyžadovaná celní deklarace.

- K zásilkám je třeba přiložit obchodní fakturu a nákladový list.

- Celní doklady musí být vytvořené v tomto roce.

- Zboží do 150 eur je vyjmuté ze cla.

- Vzorky a zásilky s nízkou hodnotou lze posílat na pro forma fakturu.

- Firma musí mít EORI číslo.

„Důležitý je též původ zboží. Je možné, že i další pravidla se budou dále na základě dohod mezi EU a GB v průběhu roku měnit,“ dodává Přemysl Lukeš z Der Kurier.

Kontroly a byrokracie

Momentálně by neměly být ve hře žádná cla, která by se uvalovala na zboží převážené mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím. „Vše by se však mělo zpřísnit o kontroly a různorodou, momentálně poměrně komplikovanou administrativní činnost, které obchod výrazným způsobem zpomalí a zkomplikuje. Nehledě na finanční stránku, v rámci které se vše prodraží. Již v současnosti, z kraje nového roku, podniky pociťují výpadek pravidelných dodávek zboží,“ Michala Soukupová ze společnosti Tp Consulting.

Důsledky? V Česku dočasně zavřely britské supermarkety

V uplynulých měsících oznámily uzavření svých kamenných prodejen některé britské řetězce. Vyzvaly své zákazníky k dokoupení zásob suchých potravin a zároveň jeden z klíčových oznámil, že od 15. ledna 2021 zavírá. V rámci protiepidemických opatřeních je v České republice omezen veškerý prodej zboží jen na potraviny, a proto se britskému řetězci, zaměřujícímu se převážně na prodej textilu, momentálně nevyplácí - zejména ve chvíli, kdy má vlivem brexitu regály s potravinami poloprázdné.

Datum zveřejnění

18.3.2021

Zdroj informací

TP Consulting/Der Kurier

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2385 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál