Servind

Spolupráce Daimler Truck a Volvo Group

Spolupráce Daimler Truck a Volvo Group

Na začátku března společnosti Daimler Truck a Volvo Group založily společný podnik pro palivové články. Za tímto účelem skupina Volvo Group získala 50 % akcií ve stávající společnosti Daimler Truck Fuel Cell. Partneři chtějí založit nový společný podnik, který se bude jmenovat Cellcentric jako jednoho z předních světových výrobců palivových článků.

Cellcentric zajistí vývoj, výrobu a prodej systémů palivových článků připravených pro sériovou výrobu. Důraz je kladen na jejich použití v těžkých nákladních vozidlech, nicméně systémy mají být nabízeny také pro jiné aplikace. Například s Rolls-Royce Power Systems se plánuje systém nouzového napájení se stacionárními generátory z palivových článků pro kritická zařízení, jako jsou datová centra jako bezemisní alternativa k nouzovým generátorům na naftu.

Jedním z hlavních cílů společností Daimler Truck a Volvo Group je zahájit zákaznické testování nákladních vozidel s palivovými články za tři roky. Zahájení sériové výroby se plánuje na druhou polovinu desetiletí.

Společnosti Daimler Truck a Volvo Group mají ve společném podniku články stejný podíl. Obě společnosti zdůraznily, že zůstanou konkurenty ve všech ostatních oblastech podnikání, jako jsou technologie vozidel nebo integrace palivových článků do vozidel.

V roce 2020 společnost Daimler oznámila, že se bude stále více spoléhat na techniku ​​elektrického pohonu s využitím vodíkových palivových článků pro nákladní automobily. Předchozí aktivity německé skupiny, zaměřené na palivové články, jsou začleněny do společného podniku s Volvo Group. Daimler se rovněž angažuje v oblasti infrastruktury a společně s výrobcem plynu Linde vyvíjí technologii pro tankování vodíku. Daimler Truck vyvíjí také čistě elektricky poháněná nákladní vozidla s akumulátory, ale pro dopravu na dlouhé vzdálenosti se zaměřuje na vozidla s přídavným vodíkovým systémem pro delší dojezd a rychlejší tankování.

Datum zveřejnění

23.3.2021

Zdroj informací

Vladimír Rybecký

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.218 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál