Servind

Fiat E-Ducato v prodeji

Fiat E-Ducato v prodeji

Nové E-Ducato, první plně elektricky poháněný model od značky Fiat Professional, už lze objednávat. Jde o vozidlo předurčené pro lokálně zcela bezemisní dopravu označovanou jako „první a poslední míle“, rychlou rozvážku zboží ve městech a jejich blízkém okolí.

V roce 2021 oslaví Fiat Ducato již 40. narozeniny, přičemž v loňském roce významného milníku se podle Dataforce poprvé stal nejprodávanějším lehkým užitkovým vozidlem všech segmentů v Evropě. Od roku 1981 dodnes se vyrábí v továrně Sevel (Società Europea Veicoli Leggeri - Evropská společnost na lehká užitková vozidla) ve Val di Sangro v Atesse (provincie Chieti, východně od Říma). Produkce už překročila hranici 3 milionů vozidel.

Nyní nabídku modelové řady Ducato rozšiřuje elektricky poháněná verze. Stejně jako verze se spalovacími motory E-Ducato nabízí možnost volby objemu nákladového prostoru od 10 do 17 m3 a užitečné zatížení až 1910 kg resp. 1160 kg ve verzích 3,5 t.

Trakční elektromotor má výkon 90 kW (122 k) a točivý moment 280 N.m. Maximální rychlost je omezena na 100 km/h ve prospěch dojezdu. Kapacita akumulátorů 47 resp. 79 kWh umožňuje dojezd 143 resp. 283 km v souladu se standardem WLTP, ovšem až 235 resp. 371 km v městském cyklu (WLTP City Cycle), což toto vozidlo předurčuje pro využití v městském provozu. K dispozici jsou tři různé nabíječky na střídavý proud (6, 7 a 11 kW, později také 22 kW). Další možností dobíjení je integrovaná stejnosměrná rychlonabíječka s výkonem až 50 kW.

Fiat Professional nabízí celkem 10 podob karoserií - od skříňové dodávky L2H1 (střední rozvor, normální výška střechy, celková hmotnost vozidla 3,5 t a nákladního prostor 10 m3) přes L5H3 (extra dlouhý rozvor, super vysoká střecha, celková hmotnost vozidla 4,2 t a 17 m3) až po podvozky s kabinou pro specializované nástavby ve čtyřech délkách a s celkovou hmotností vozidla 3,5 až 4,2 t. Později budou k dispozici také minibusy.

Ceny modelu E-Ducato začínají na 1 309 900 Kč za verzi Van se středním rozvorem náprav, nízkou střechou (L2H1) a celkovou hmotností 3,5 t (objem nákladového prostoru 10 m3). Tato verze je vybavena baterií s kapacitou 47 kWh. Na vysokonapěťový akumulátor se poskytuje záruka na 8 let nebo 160 000 km pro verzi 47 kWh a 10 let nebo 220 000 km pro verzi 79 kWh. Ve fázi uvedení na trh zahrnuje E-Ducato pětiletou garanci pravidelné údržby a pětiletou záruku na vozidlo.

Fiat inzeruje, že E-Ducato lze konfigurovat jako jakékoli jiné Ducato. To zaručuje kontinuitu při přechodu z Ducata se spalovacím motorem na E-Ducato s elektromotorem a podobným výkonem při srovnatelných nákladech kalkulovaným po dobu pěti let. Podle Fiatu může E-Ducato ušetřit téměř 400 000 Kč na pohonných hmotách oproti srovnatelné verzi na naftu při nájezdu do 150 000 km a náklady na údržbu jsou o více než 40 % nižší.

Odborníci z Fiat Professional a oddělení e-Mobility skupiny Stellantis vytvořili bezplatný internetový nástroj Pro Fit by E-Ducato (https://profitbyeducato.com/#/login) pro správce vozových parků a živnostníky aby mohli snadno zjistit výhody nové elektrické verze Ducata. Aplikace Pro Fit by E-Ducato je pohodlným průvodcem při výběru nejvhodnější verze E-Ducata pro jakoukoliv potřebu. Jakmile si v tomto internetovém nástroji sestavíte svůj vozový park, získáte řadu požadovaných informací: kilometrový nájezd, typ trasy, pracovní dny a týdny, průměrné zatížení, skladba využití, teplotu využití a dostupnost nabíjecích míst. Ještě lépe lze nástroj využít s reálnými daty shromážděnými v aplikaci. Tato nová aplikace správcům vozových parků umožňuje simulovat využívání plně elektrického vozového parku.

Datum zveřejnění

15.4.2021

Zdroj informací

Fiat Professional

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3165 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál