Servind

Bezplatné kurzy pro začínající řidiče

Bezplatné kurzy pro začínající řidiče

Na výcvikové plochy polygonu mosteckého autodromu se sjeli čerství absolventi autoškol. Zahájili tak druhý ročník projektu Start Driving. Cílí na mladé začínající řidiče ve věku 18 až 24 let, kteří se mohou přihlásit do bezplatných zdokonalovacích kurzů bezpečné jízdy. Organizuje je spolu s mosteckým dalších sedm výcvikových center po celé republice. Polygon v Mostě nabízí do konce října ještě sedm dalších termínů. Teoretická výuka i praktický výcvik podléhají přísnému režimu v souladu s vládními opatřeními proti šíření nemoci covid-19.

Místo osmi hodin tak mladí řidiči stráví na polygonu jen polovinu tohoto času. „Teoretická výuka včetně dopravně psychologického semináře a prezentace dopravního policisty se totiž uskutečnily on-line už ve čtvrtek večer. Praktický čtyřhodinový výcvik sestává z jízd s učiteli autoškol do města a jeho okolí a ze zvládání krizových situací na plochách polygonu ve vlastním voze pod vedením instruktorů autodromu,“ vysvětlila ředitelka polygonu společnosti Autodrom Most Veronika Raková.

O kurzy je mezi mladými muži a ženami nebývalý zájem. „V červnu a červenci je u nás kapacita kurzů téměř vyčerpána. Lepší situace je u termínů v srpnu, v září a říjnu. Nicméně nikdo by s registrací neměl váhat, počet účastníků je omezený,“ upřesnila Veronika Raková.

Projekt se inspiroval rakouským systémem vzdělávání řidičů, finanční podporu poskytuje fond zábrany škod ve správě České kanceláře pojistitelů. Program kurzu pod dohledem zkušených instruktorů není školou smyku pro zábavu. Je zaměřený na zdokonalovací výcvik v reálném silničním provozu včetně osvojení zásad defenzivní jízdy a zvládání rizikových situací na plochách polygonu. Nedílnou součástí je i seminář dopravního psychologa a prezentace dopravního policisty. Letos přibyly také vzdělávací aktivity určené učitelům autoškol a rodičům mladých začínajících řidičů.

Cílem projektu je významně snížit počet závažných nehod způsobených začínajícími řidiči. Řidičů ve věku 18 až 24 let bylo v České republice v loňském roce na 100 000. Patří do rizikové skupiny. Z policejních statistik vyplývá, že nezkušení mladí řidiči zaviní každým rokem zhruba 18 % dopravních nehod, řidiči s praxí do pěti let tvoří až pětinu obětí havárií.

Mostecký autodrom nabízí kurzy bezpečné jízdy pro řidiče celoročně. Jejich náplň se přizpůsobuje různým skupinám, například mladým začínajícím řidičům, rodinným příslušníkům či pracovním kolektivům. Kurzy využívají plochu polygonu, který patří k nejkomplexnějším a nejmodernějším zařízením u nás. Svou dispozicí, instalovanými technologiemi a dalšími navazujícími aktivitami nabízí jedinečné podmínky pro výuku a výcvik řidičů ve všech oblastech problematiky řízení vozidel.

Datum zveřejnění

3.5.2021

Zdroj informací

Autodrom Most

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2169 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál