Servind

Opel Vivaro-e Hydrogen s palivovými články

Opel Vivaro-e Hydrogen s palivovými články

Vivaro-e Hydrogen s vodíkovými palivovými články vychází z elektricky poháněného vozidla Vivaro-e s akumulátorem. Konstruktéři Opelu integrovali celý systém vodíkových palivových článků i s trakčním elektromotorem pod přední kapotu. Tři válcové nádrže z uhlíkových vláken Faurecia, které schraňují vodík stlačený na 700 bar, jsou uloženy pod podlahou, tedy tam, kde má Vivaro-e akumulátor. K doplnění vodíku Vivaro-e Hydrogen potřebuje jen tři minuty a dojezd činí více než 400 km (podle WLTP).

Sada vodíkových palivových článků Symbio generuje elektrický výkon 45 kW. Ten postačuje pro běžný provoz i v dálničním režimu. V situacích, kdy řidič potřebuje krátkodobě vyšší výkon, například při dynamických rozjezdech nebo při předjíždění, připojí se do napájecího okruhu trakčního elektromotoru ještě Li-ion akumulátor s kapacitou 10,5 kWh, který je uložený pod předními sedadly. Díky tomu může systém palivových článků pracovat stále v optimálním a tedy nejefektivnějším režimu. Li-ion akumulátor se dobíjí při rekuperačním brzdění a pokud je to potřeba, tak jej lze dobíjet i externě. Samotný akumulátor umožní jízdu v elektrickém režimu na vzdálenost 50 km.

Opel nabídne Vivaro-e Hydrogen v délkách 495 a 530 cm. Skříňová dodávka Vivaro-e Hydrogen nabízí prostor pro náklad o objemu 5,3 m3 resp. až 6,1 m3, tedy stejný jako u verze se vznětovým motorem nebo u elektricky poháněné Vivaro-e. Užitečná hmotnost činí až 1100 kg. Trakční elektromotor s výkonem 100 kW dodává společnost Vitesco Technologies.

Nový Opel Vivaro-e Hydrogen se bude vyrábět v divizi OSV (Opel Special Vehicles), která je integrální součástí mateřského závodu automobilky Opel v německém Rüsselsheimu. Zde se budou vyrábět i obdobné verze vozidel značek Peugeot a Citroën. V Rüsselsheimu sídlí i globální Competence Centre koncernu Stellantis, které je odpovědné za vývoj technologie vodíkových palivových článků pro všechny značky koncernu. První zákazníci dostanou dodávky Vivaro-e Hydrogen už na podzim.

Opel Vivaro-e Hydrogen doplňuje plně elektricky poháněné vozy Vivaro-e a Combo-e. Další nový elektricky poháněný užitkový model - Movano-e - dorazí ještě letos. To znamená, že celá nabídka lehkých užitkových vozů značky Opel bude do konce tohoto roku elektrifikovaná.

„Vodík by mohl být stěžejním prvkem energetického systému budoucnosti bez fosilních paliv. Máme více než 20 let zkušeností s použitím vodíkových palivových článků v automobilech. Na světě asi neexistuje jiný pohonný systém, který nabízí kombinaci nulové emise, dlouhý dojezd a dobu tankování pouhé tři minuty,“ říká ředitel automobilky Opel Michael Lohscheller.

Datum zveřejnění

24.5.2021

Zdroj informací

Opel

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2716 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál