Servind

Škoda dává akumulátorům druhý životní cyklus

Škoda dává akumulátorům druhý životní cyklus

Pro snížení snížily emisí CO2 při zajišťování elektrické energie Škoda Auto používá k druhému použití nepoužívané trakční akumulátory z elektrických vozidel a plug-in hybridů. Chytré energetické úložiště s použitými akumulátory z vozidel řady Škoda iV, vyráběné ve spolupráci se společností IBG Česko, pojme trvale udržitelnou elektřinu, například z fotovoltaických systémů prodejců. Prodejci vozů značky Škoda ji mohou využít například k flexibilnímu a rychlému nabíjení elektromobilů ale také k osvětlení a klimatizaci prodejny nebo servisu.

Po dokončení úspěšného pilotního projektu v Praze jsou nyní inovativní systémy skladování energie k dispozici prodejním partnerům Škoda. Podle automobilky již bylo na systém energetického úložiště přijato 160 objednávek od prodejců v České republice, Německu, Nizozemsku a na Slovensku. V nadcházejících letech by mohlo vzniknout více než 4000 těchto inovativních zdrojů energie.

Úložiště energie je individuálně škálovatelné a použité akumulátory lze v případě potřeby v několika jednoduchých krocích vyměnit. Zařízení na skladování energie pojme až 20 13 kWh akumulátorů z plug-in hybridních modelů Superb iV a Octavia iV nebo pět 82 kWh akumulátorů z vozu Enyaq iV. Celkově může mít ​​systém kapacitu až 328 kWh, což znamená, že je možné jím zásobovat i rychlonabíjecí stanice s výkonem až 150 kW. Pro první vyrobené úložné systémy se používají akumulátory z testovacích a předsériových vozidel. Později takto získají druhý životní cyklus také akumulátory ze sériové produkce.

Zkušenosti, získané v rámci pilotního projektu, ukazují, že kapacita akumulátorů ve stacionárních skladovacích systémech klesá přibližně o 2 % ročně. To prodlužuje životnost akumulátorů až na 15 let. Na konci tohoto druhého životního cyklu pošle Škoda akumulátory do kontrolovaného procesu recyklace. Získané suroviny se poté použijí k výrobě nových akumulátorů.

Datum zveřejnění

31.5.2021

Zdroj informací

Škoda Auto

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.261 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál