Servind

Bosch v ČR vloni zvládl pandemii

Bosch v ČR vloni zvládl pandemii

Společnost Bosch ve finančním roce 2020 v České republice dosáhla konsolidovaný obrat ve výši 19,7 miliardy Kč (745 miliónů eur), což meziročně znamená pokles o 3,7 % (6,5 % v eurech). Celkový obrat českých společností Bosch Group dosáhl 46,3 miliardy Kč (1,8 miliardy eur) a meziročně poklesl o 10 %. Investice dosáhly v roce 2020 838 milionů Kč (32 miliónů eur). Nejvíce se investovalo do moderních výrobních technologií, automatizace a digitalizace. Celkově firma v letech 2015 až 2020 v České republice investovala 13,3 miliardy Kč (517 milionů eur). Počet zaměstnanců, působících v šesti entitách Bosch v České republice, byl 8000, z toho téměř 800 pracuje ve vývoji.

,,Pandemie naše podnikání ovlivnila, zejména výrobní závody automobilové techniky. V první polovině roku jsme se potýkali se značným poklesem zakázek. Oživení v druhé polovině nemohlo výpadek plně kompenzovat. Přesto výsledek předčil naše očekávání. Díky různým úpravám pracovní doby, pracovním kontům a podpoře z vládního programu Antivirus se společnost vyhnula propouštění. Počínaje druhým pololetím roku 2020 naopak zaměstnance stále hledáme – ať už do výroby nebo na kvalifikované pozice ve vývoji,“ řekl reprezentant Bosch Group v České republice Milan Šlachta.

Divizím Elektrické nářadí a BSH domácí spotřebiče se vedlo lépe než v předchozím roce. Navzdory přetrvávajícím nejistotám souvisejícím s pandemií koronaviru a dopady nedostatku polovodičů společnost Bosch očekává, že v České republice dosáhne oproti předchozímu roku v roce 2021 lepšího výsledku.

Vývoj v oblasti Mobility Solutions

Obchodní oblast Mobility Solutions tvoří hlavní část obratu a zaměstnanosti Bosch v České republice. V roce 2020 tuto oblast postihla pandemie koronaviru a s ní související opatření. Přesto jihlavský a českobudějovický závod společnosti Bosch nadále rozšiřují své kompetence a konkurenceschopnost zaváděním digitalizace a automatizace do svých procesů, jako jsou projekty využívající velké množství dat, monitorování v reálném čase, rozšířená realita a 3D tisk.

V Českých Budějovicích Bosch rozšiřuje své kompetence v rámci vodíkové strategie. Nově se zaměřuje na vývoj palivového článku, ve kterém se z vodíku vyrábí elektrická energie, a na přípravu vody pro výrobu vodíku. Do konce roku 2021 bude na těchto projektech pracovat několik desítek vývojářů. Celkem jich zaměstnává českobudějovické R&D centrum 650. Koncem roku 2020 byla zahájena výstavba nové budovy vývoje a laboratoří.

V Jihlavě Bosch dlouhodobě investuje do digitalizace a automatizace výroby a logistiky. V roce 2020 modernizoval a realizoval přestavbu montážních linek na výrobu vysokotlakých čerpadel a svařovaných railů. Jihlavský vývojářský tým se rozrostl na téměř 150 inženýrů a techniků. Přebírá zodpovědnost za další nové produkty v rámci mezinárodní vývojové sítě a odpovídá za dlouhodobé zkoušky systému a komponent Common Rail.

100 le Bosch Car Service

Obchodní divize Automotive Aftermarket zajišťuje v ČR náhradní díly Bosch pro servisy a koncové zákazníky. Její největší nezávislá síť autoservisů na světě Bosch Car Service, která v České republice čítá 85 autoservisů, oslaví v roce 2021 stoleté výročí svého založení. Bosch zaručuje autoservisům sítě Bosch Car Service přímý přístup k nejnovějším technologiím a produktům v oblasti mobility. Divize také zareagovala na rostoucí oblibu elektrokol posílením technické podpory a školení cyklocenter prodávajících elektrola vybavená systémem Bosch.

Bosch dosáhl uhlíkové neutrality včetně českých poboček

Společnost Bosch prosazuje své vlastní cíle v oblasti klimatu, jak bylo plánováno, a na jaře 2020 dosáhla významného milníku, klimatické neutrality ve svých více než 400 pobočkách po celém světě. To již potvrdily nezávislé testy. Výsledkem je, že Bosch je první světovou průmyslovou společností, jejíž vlastní pobočky nezanechávají uhlíkovou stopu – to zahrnuje i závody v České republice. Dosáhly toho investicemi do technologií s vyšší energetickou účinností, nákupem zelené energie a rozšířením své vlastní výroby obnovitelné energie. Nevyhnutelné emise CO₂ kompenzujeme nákupem emisních povolenek (carbon credits).

Například v jihlavském závodě šetří využitím odpadního tepla 5900 MWh ročně. Bosch si rovněž klade za cíl snížit emise CO₂ v celém svém hodnotovém řetězci, od dodavatelů po zákazníky, o 15 % do roku 2030 oproti jejich úrovni roku 2018, snížení o 67 milionů metrických tun emisí oxidu uhličitého.

Bosch Group: Výhled na rok 2021 a strategické směřování

Skupina Bosch dosáhla v roce 2020 celosvětově pozitivního výsledku navzdory pandemii koronaviru a úspěšně zahájila první čtvrtletí roku 2021. Společnost očekává další náročný rok především kvůli pokračujícím pandemickým rizikům. Aby rozvinula nové obchodní příležitosti, kombinuje Internet věcí (IoT) s umělou inteligencí (AI) a soustředí se na elektromobilitu. „Jsme jedním z vítězů v přechodu na elektromobilitu a významně rozšiřujeme náš softwarový byznys ve spojení s umělou inteligencí,“ řekl předseda představenstva společnosti Bosch Volkmar Denner.

Globální úsilí v boji proti změně klimatu zvyšuje elektrifikace a zelený vodík. Elektrifikace nabízí společnosti Bosch nové příležitosti v několika oblastech podnikání, protože vyžaduje řešení nejen pro elektrický pohon v automobilech, ale také pro elektrické vytápění budov. V technologii hnacího ústrojí se elektromobilita prosazuje jako hlavní obor podnikání společnosti Bosch. Společnost Bosch vyvíjí stacionární i mobilní řešení palivových článků. V letech 2021 až 2024 plánuje investovat miliardu eur do technologie palivových článků.

 

Datum zveřejnění

10.6.2021

Zdroj informací

Bosch

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2062 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál