Servind

Kia darovala auta průmyslovkám

Kia darovala auta průmyslovkám

Společnost Kia Czech v rámci svého závazku podpory odborného vzdělávání v ČR darovala českým středním školám dva vozy, které budou sloužit k rozšíření možností jejich praktické výuky.

Střední průmyslová škola (SPŠ) dopravní v Plzni získala model Sorento a Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie v Čáslavi obdržela vůz Picanto. Oba vozy mají maximální výbavu a budou tak sloužit nejen pro praktickou výuku automechaniků či autoelektrikářů, ale také autotroniků, mechatroniků a dalších specializovaných profesí.

„Automobilový průmysl prochází v posledních letech výraznou proměnou. Ve všech částech vozů se uplatňují stále komplexnější technologie a diagnostické nástroje a pro trh je důležité, aby budoucí profesionálové měli možnost pracovat s moderními vozy už v průběhu praktické výuky. Proto jsme rádi, že studenti si budou moci vyzkoušet práci s modely vybavenými řadou pokročilých systémů,“ říká generální ředitel společnosti Kia Czech Arnošt Barna.

SPŠ dopravní v Plzni obdržela model Sorento 2,2 CRDi vyrobený v roce 2013. Po elektromobilu Soul EV, který plzeňská škola zakoupila díky získané dotaci v roce 2018, jde už o druhý vůz značky Kia, který bude škola pro praktickou výuku zaměřenou i na ekologické trendy využívat.

Škola se značkou Kia spolupracuje už pět let. Za tu dobu měli studenti možnost vyzkoušet si práci na moderních komponentách vozů se spalovacím motorem i s čistě elektrickým nebo hybridním pohonem. Kia škole zapůjčila převodovky, elektromotor, trakční akumulátor a další komponenty elektromobilu jako topení, řídicí jednotky nebo palubní nabíječku. Studenti a učitelé mají zároveň přístup k edukačním videím určeným pro vzdělávání mechaniků v rámci dealerské sítě Kia a také možnost účastnit se školení, které Kia Czech organizuje.

„Chceme být školou reagující na vývojové trendy a můžeme prohlásit, že jsme první školou v ČR, která výuku elektromobility pojala takto komplexně. Věříme, že v této oblasti neztratíme krok s dobou. Naší ambicí vždy bude vychovávat pro trh práce odborníky, kteří budou na vysoké odborné úrovni,“ říká zástupce ředitele pro praktické vyučování v SPŠD Plzeň Ing. Vladimír Baxa.

VOŠ, SPŠ a OA v Čáslavi obdržela model Picanto 1,0 CVVT LPG, rok výroby 2013. Škola využije vůz nejen v oborech, které souvisejí s praktickou výukou v odvětví automotive, ale i v dalších předmětech zaměřených na strojírenskou technologii. Picanto poslouží také zájmovému kroužku zaměřenému na základní stavební prvky a konstrukci automobilů a praktická cvičení. Vůz bude využit i pro výuku předmětu mechatronika. Studentům bude díky modelu Picanto možné nasimulovat různé úlohy. Také spolupráce školy v Čáslavi se značkou Kia je dlouhodobá, a to především díky autorizovanému dealerovi značky Kia, společnosti Unikom.

„V rámci jednotlivých zaměření našeho technického oboru chceme, aby se žáci učili znalostem a dovednostem na nejnovějších strojích a zařízeních, s kterými se setkají ve své následující praxi. A právě tato forma spolupráce se společností Kia Czech a předaný model splňují naši představu o současném a budoucím směřování naší školy a jejím přibližování k profesionální odbornosti absolventů,“ říká Ing. Vlastimil Andrle, zástupce ředitelky školy pro odborné technické vzdělávání.

Předání obou vozů navazuje na další aktivity společnosti Kia Czech směřující k podpoře odborného vzdělávání. V minulosti značka podpořila Integrovanou střední školu automobilní v Brně, která pro potřeby praktické výuky získala model Ceed SW, převodovky či motor z modelu Sportage. Prostřednictvím autorizovaného dealera společnosti Agrotec Kia poskytla díly například SPŠ elektrotechnické v Havířově, SOŠ a SOU Dubno, SPŠ Otrokovice či SOU Kyjov.

Datum zveřejnění

16.6.2021

Zdroj informací

Kia Czech

Foto: Kia Czech

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2631 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál