Servind

Podnik roku v automobilovém průmyslu

Podnik roku v automobilovém průmyslu

Sdružení automobilového průmyslu již po 23. vyhlásilo vítěze soutěže Podnik roku v automobilovém průmyslu. Jako v předchozích letech byly vyhlášeny vždy tři nejúspěšnější firmy ve dvou kategoriích -nad a do 250 zaměstnanců.

Posuzovány byly základní ekonomické výsledky dosažené za rok 2020. Hodnocení probíhalo na základě těchto kritérií:

- hospodářský výsledek před zdaněním (milionů Kč)

- přidaná hodnota na pracovníka (milionů Kč/zaměstnanec)

- složené kritérium tržeb

  1. a) meziroční změna tržeb za prodej vlastních výrobků a služeb (%)
  2. b) tržby za prodej vlastních výrobků a služeb na zaměstnance (milionů Kč/zaměstnanec)

Všechna kritéria mají stejnou váhu a konečné pořadí firem je dáno součtem umístění podle jednotlivých kritérií. Do soutěže se zapojilo celkem 81 firem - v kategorii velkých firem 53 a v kategorii menších celkem 28 společností.

Podniky roku v českém automobilovém průmyslu se staly firmy (v abecedním pořadí):

Podniky roku s počtem zaměstnanců do 250 osob

3M Česko, spol. s. r. o.

Global Assistance a.s.

Tawesco Automotive s.r.o.

Podniky roku s počtem zaměstnanců nad 250 osob

Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o.

Iveco Czech Republic, a. s.

Škoda Auto a.s.

Oceněné firmy získaly tradiční ručně dělané originální skleněné plastiky z dílny sklářského mistra Lukáše Šulce ze Železného Brodu.

3M Česko, spol. s r.o.

Společnost 3M Česko je součástí americké nadnárodní společnosti 3M. V České republice působí od roku 1992. Společnost spolupracuje se všemi výrobci aut v Česku a s desítkami subdodavatelů, podílí se na aplikacích ve výrobním procesu a hlavně v konstrukci vozů v oblasti lepení, akustiky, tepelných izolací a dekorativních prvků. V současné době společnost zúročuje své know-how při vývoji aplikací a výrobků v oblasti elektrických vozidel a autonomního řízení. Společnost 3M si vytýčila závazek, že každý nový výrobek bude naplňovat principy udržitelného rozvoje jako např. snižování emisí, spotřeby vody ale i přidané hodnoty pro koncového uživatele.

Global Assistance a.s.

Společnost Global Assistance je členem skupiny Vienna Insurance Group. Poskytuje asistenci pro motoristy, domácnosti, ale také je to zdravotní asistence, pet asistence a cyklo asistence. Celkový počet klientů je okolo 5 milionů, průměrný denní počet telefonátů je 2500, denní počet všech případů je 500 a průměrná čekací doba na telefonní lince je 10 vteřin.

Tawesco Automotive s.r.o.

Tawesco Automotive je od roku 2018 součástí rodinného holdingu Promet Group. Je významným výrobcem a dodavatelem v automobilovém průmyslu. Zabývá se lisováním a svařováním ocele i hliníku a ve spolupráci s mateřskou společností Tawesco s.r.o. je schopno svým zákazníkům nabídnout komplexní řešení od návrhu a výroby nástroje, přes výrobu a dodávku sériových dílů po dodávky náhradních dílů pro aftermarket. Tým Tawesca se sídlem v Úvalech a výrobními lokacemi v Úvalech a Letňanech buduje stabilní partnerství jak se zákazníky tak i dodavateli, a se zavedenými procesy neustálého zlepšování a plnohodnotnou standardní certifikací v automotive si zakládá na udržitelnosti ve všech odvětví svého podnikání, ať už vztahu k obchodním partnerům a zaměstnanců, tak i v oblasti bezpečnosti práce a k životnímu prostředí.

Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o.

Automobilka Hyundai od roku 2008 v Nošovicích vyrobila již více než 3,5 milionu aut, která vyváží do 70 zemí světa. Rok 2020 byl ovlivněn pandemií, ale přesto přinesl množství zásadních inovací. Tou nejdůležitější bylo březnové zahájení výroby modelu Kona Electric, který se stal prvním elektromobilem nové generace vyráběným v České republice. V říjnu následovala nová generace populárního SUV Hyundai Tucson včetně hybridní a plug-in hybridní varianty. Faceliftem prošel i model i30 včetně sportovní varianty i30 N.

Iveco Czech Republic, a. s.

Výrobce autobusů Iveco Czech Republic, a.s., prodávající své výrobky pod značkou Iveco Bus, vyrobil v roce 2020 celkem 4522 vozů. Iveco Bus se v loňském roce stal lídrem na trhu autobusů v České republice a zároveň potvrdil pozici absolutního lídra v segmentu meziměstských autobusů, a to díky nejúspěšnější evropské řadě Crossway, která se vyrábí ve Vysokém Mýtě. Iveco Czech Republic, a.s. má dlouhodobě zásadní význam pro českou ekonomiku díky významnému podílu na exportu. V pardubickém regionu zaměstnává 4000 osob a dalších 1700 pracovních míst vytváří u českých subdodavatelů. Firmě se daří navazovat na místní bohatou inženýrskou tradici a dnes je moderním výrobním závodem světové úrovně. Společnost Iveco Czech Republic, a.s. rovněž dlouhodobě podporuje technické vzdělávání.

Škoda Auto a.s.

Škoda Auto, která je od roku 1991 součástí koncernu Volkswagen, je jednou z nejstarších automobilek na světě. Podnik provozuje tři výrobní závody v České republice. Své vozy vyrábí také prostřednictvím koncernových partnerství nebo ve spolupráci s lokálními partnery v dalších 7 zemích světa, zaměstnává celosvětově více než 40 000 pracovníků a je aktivní na více než stovce trhů. V roce 2020 dodala zákazníkům celosvětově více než jeden milion vozů. V rámci Strategie 2025 prochází transformací od výrobce automobilů k „Simply Clever společnosti nabízející nejlepší řešení mobility“.

Datum zveřejnění

25.6.2021

Zdroj informací

Sdružení automobilového průmyslu

Foto: Vladimír Rybecký

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2353 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál