Servind

Stellantis zintenzivňuje svou strategii elektrifikace

Stellantis zintenzivňuje svou strategii elektrifikace

Společnost Stellantis N.V. představila svou globální strategii elektrifikace, díky níž budou moci všechny ikonické značky skupiny nabízet atraktivní vozy. Strategie se bude opírat o vlastní odborné znalosti, partnerství a společné podniky, díky tomu bude moci nabízet špičkové technologie za dostupné ceny. Tato strategie umožní skupině dosáhnout ve střednědobém horizontu a na udržitelném základě dvouciferné běžné provozní marže.

Zákazník zůstává pro Stellantis prioritou číslo jedna a díky tomuto investičnímu plánu v hodnotě přesahující 30 miliard eur jsme připraveni nabízet ikonická vozidla, jejichž výkon, vlastnosti, design, komfort a dojezd v elektrickém režimu budou v dokonalé symbióze s každodenním životem. Dnes představená strategie směřuje správnou výši investic na správné technologie, které se dostanou na trh ve správný čas a umožní skupině Stellantis nabízet stále větší svobodu pohybu, a to co nejefektivnějším, nejdostupnějším a nejudržitelnějším způsobem,“ vysvětlil generální ředitel skupiny Stellantis Carlos Tavares.

Finanční výsledky

Stellantis očekává, že v nadcházejících letech zvýší svou ziskovost. K tomuto růstu přispěje realizace synergií vyplývajících z vytvoření skupiny Stellantis, přičemž se očekává, že ve stabilním režimu budou roční hotovostní synergie činit více než 5 miliard eur. Přispěje k tomu i plán snižování nákladů na akumulátory, pokračující optimalizace distribučních a výrobních nákladů a nové příjmy, zejména z konektivních služeb a budoucích softwarových obchodních modelů.

Stellantis proto očekává, že do roku 2026 dosáhne na udržitelném základě dvouciferné běžné provozní marže a stane se tak vzorem ziskovosti v oblasti elektromobility na celém světě.

Stellantis se hodlá stát lídrem na trhu s nízkoemisními vozidly (LEV). Do roku 2030 má podíl nízkoemisních vozů skupiny Stellantis v Evropě postupně růst na více než 70 %, což je o 10 % víc, než se v současnosti předpokládá pro celkový trh. Očekává se, že v USA dosáhne do roku 2030 podíl LEV skupiny Stellantis v rámci osobních a lehkých nákladních automobilů více než 40 %.

Pro realizaci této strategie plánuje Stellantis do roku 2025 investovat více než 30 miliard eur do elektrifikace a vývoje softwaru, a to zejména prostřednictvím podílů ve společných podnicích na financování jejich činností, a zároveň si klade za cíl být i nadále o 30 % efektivnější než odvětví, pokud jde o poměr investičních nákladů a výdajů na výzkum a vývoj k obratu.

Skupina se i nadále zaměřuje na zvýšení svého vedoucího postavení v segmentu užitkových vozidel v Evropě a na posílení své pozice v Severní Americe, aby se stala světovým lídrem v oblasti užitkových vozů s elektrickým pohonem. S využitím znalostí a synergií bude elektrifikace užitkových vozidel v příštích třech letech rozšířena na celou produktovou řadu a všechny regiony světa, včetně nabídky středních dodávek na vodíkové palivové články do konce roku 2021.

Plán elektrifikace skupiny Stellantis zahrnuje celý hodnotový řetězec. Strategie nákupu akumulátorů zajistí do roku 2025 kapacitu více než 130 GWh a do roku 2030 více než 260 GWh. Akumulátory a komponenty se budou vyrábět v pěti Gigafactories v Evropě a Severní Americe, které v kombinaci s dalšími kontrakty a partnerstvími umožní pokrýt celkovou poptávku.

Stellantis podepsal memoranda o porozumění se dvěma partnery zabývajícími se geotermální těžbou lithia v Severní Americe a Evropě, aby zajistil udržitelné dodávky této složky, která byla označena za nejkritičtější surovinu pro akumulátory z hlediska dostupnosti, a aby měl možnost začlenit lithium do dodavatelského řetězce.

Kromě těchto sourcingových strategií sníží náklady na akumulátory také technická odbornost a výrobní synergie skupiny Stellantis. Cílem je snížit náklady na moduly akumulátorů elektromobilů v období 2020 - 2024 o více než 40 % a do roku 2030 o dalších více než 20 %. Při snižování nákladů hrají roli všechny součásti sad akumulátorů: optimalizace celého modulu, zjednodušení jejich formátu, zvětšení velikosti článků akumulátoru a zlepšení jejich chemické technologie.

Skupina hodlá optimalizovat plnou hodnotu životního cyklu akumulátorů prostřednictvím oprav, repasování, druhého použití a recyklace a také zavedením udržitelného systému zaměřeného na potřeby zákazníků a na řešení otázek životního prostředí.

Zaměření na zákazníka

Zpřístupnění elektromobility všem je pro skupinu Stellantis prioritou. Do roku 2026 plánuje dosáhnout u elektromobilů stejných celkových nákladů na vlastnictví (TCO) jako u vozidel se spalovacím motorem.

Elektrifikace není ve skupině Stellantis univerzálním plánem, který by platil bez rozdílu. Každá ze 14 ikonických značek skupiny je povzbuzována, aby nabízela to nejlepší plně elektrifikované řešení ve své třídě a zároveň posilovala svou vlastní DNA. Pro představení přístupu jednotlivých značek k elektrifikaci odhalil Stellantis jejich nové slogany:

Abarth - „Heating Up People, But Not the Planet“;

Alfa Romeo - „From 2024, Alfa Becomes Alfa e-Romeo“

Chrysler - „Clean Technology for a New Generation of Families“

Citroën - „Citroën Electric: Well-Being for All!“

Dodge - „Tear Up the Streets… Not the Planet“

DS Automobiles - „The Art of Travel, Magnified“

Fiat - „It’s Only Green When It’s Green for All“

Jeep - „Zero Emission Freedom“

Lancia - „The Most Elegant Way to Protect the Planet“

Maserati - „The Best in Performance Luxury, Electrified“

Opel/Vauxhall - „Green is the New Cool“

Peugeot - „Turning Sustainable Mobility into Quality Time“

Ram - „Built to Serve a Sustainable Planet“

užitková vozidla  - „The Global Leader in e-Commercial Vehicles“.

Dojezd a rychlé nabíjení jsou klíčem k tomu, aby široká veřejnost elektromobily přijala. Stellantis na to reaguje nabídkou elektromobilů s dojezdem 500-800 km a rychlým nabíjením 32 km za minutu.

Stellantis bude nabízet kompletní řadu řešení pro soukromé, firemní a fleetové zákazníky, která jejich majitelům usnadní správu vozidel. Skupina bude nabízet zejména možnosti inteligentního denního nabíjení s využitím ekologických zdrojů energie a využije stávající partnerství k rozšíření možností nabíjení a urychlení využívání inteligentních sítí.

Díky memorandu o porozumění podepsanému mezi Free2Move eSolutions a Engie EPS hodlá skupina vyhovět požadavkům různých zákazníků a podpořit rozvoj sítí rychlého nabíjení v celé Evropě. Cílem je zopakovat obchodní model Free2Move eSolutions na severoamerickém trhu.

Inteligentní technologická strategie

Technologický základ elektrifikovaných vozů značek skupiny Stellantis tvoří čtyři platformy. Jsou navrženy s vysokou mírou modularity (délka a šířka) a sdílení komponentů, což přinese úspory z rozsahu, protože každá platforma umožní výrobu dvou miliony kusů ročně.

Jedná se o tyto čtyři platformy:

  • STLA Small, s dojezdem až 500 km
  • STLA Medium, s dojezdem až 700 km
  • STLA Large, s dojezdem až 800 km
  • STLA Frame, s dojezdem až 800 km

Počítá se se třemi moduly elektrického pohonu (EDM) kombinujících motor, převodovku a měnič. Kompaktní, flexibilní a rozšířitelné EDM lze konfigurovat pro vozidla s pohonem předních kol, zadních kol, 4×4 a 4×e.

Kombinace těchto platforem, EDM a akumulátorů s vysokou energetickou hustotou umožní vyrábět vozidla s bezkonkurenčními parametry, pokud jde o účinnost, dojezd a nabíjení.

Program modernizace hardwaru a aktualizace softwaru v reálném čase prodlouží životnost platforem do příštího desetiletí. Stellantis bude vyvíjet software a ovládací prvky ve vlastní režii, aby zachoval jedinečné vlastnosti každé značky.

Moduly akumulátorů budou přizpůsobeny jednotlivým vozům: od malých městských vozů až po výkonnější automobily a užitková vozidla. Pro rok 2024 jsou plánovány dvě chemické technologie akumulátorů, které budou schopné uspokojit potřeby různých zákazníků: technologie s vysokou energetickou hustotou a technologie bez použití niklu a kobaltu. V roce 2026 se očekává uvedení první konkurenceschopné technologie polovodičových akumulátorů.

Stellantis se již podílí nebo dokončuje svou účast v několika společných podnicích zaměřených na klíčové technologie - od elektrických pohonných jednotek a elektrických převodovek přes digitální kokpity a přizpůsobené propojené služby až po chemii a výrobu článků akumulátorů. Tato partnerství skupině poskytují možnost využít nejen zkušenosti vlastních zaměstnanců, ale také odborné znalosti svých partnerů, aby bylo možné co nejrychleji uvádět na trh nové technologie a řešení, a zároveň optimalizovat alokaci kapitálu a dále posilovat konkurenceschopnost skupiny Stellantis na trhu.

„Když jsme pouhých šest měsíců po zrodu skupiny Stellantis začali odhalovat její budoucnost, je třeba říct, že naše strategie elektrifikace je velmi pravděpodobně nejdůležitějším stavebním kamenem, který bylo třeba položit. Celá skupina je plně připravena reagovat na požadavky zákazníků a podílet se na změnách, kterými současný svět prochází. Máme požadovanou velikost, schopnosti, ducha a odolnost, abychom dosáhli dvouciferných provozních marží, stali se lídrem odvětví z hlediska efektivity a nabízeli vysoce atraktivní elektromobily,“ prohlásil Carlos Tavares.

Datum zveřejnění

9.7.2021

Zdroj informací

Stellantis

Foto a grafika: Stellantis

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1995 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál