Servind

Nové vozy Škoda pro Policii ČR

Nové vozy Škoda pro Policii ČR

V Zákaznickém centru automobilky Škoda Auto v Mladé Boleslavi byly předány první vozy Kodiaq a Superb Combi pro potřeby Policie ČR. Slavnostního aktu se zúčastnili ministr vnitra a místopředseda vlády ČR Jan Hamáček, policejní prezident Jan Švejdar, ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Václav Kučera, člen představenstva společnosti Škoda Auto odpovědný za prodej a marketing Martin Jahn a vedoucí českého zastoupení mladoboleslavské automobilky Jiří Maláček.

Policie ČR v následujícím období převezme 500 kusů modelu Kodiaq. Vozy vycházejí z výbavového stupně Ambition a nemají úpravy nad rámec sériově vyráběných specifikací. Budou osazeny majáky na střechu, přípravou pro radiostanici a vybranými položkami ze sortimentu Škoda Originálního příslušenství - například dělicí mříže do zavazadlového prostoru. Součástí přestavby jsou rovněž polepy. Všechny automobily pohání zážehový motor 2,0 TSI/140 kW v kombinaci se sedmistupňovou převodovkou DSG a pohonem všech kol, který se uplatní zejména při zásazích v zimě nebo v obtížně dosažitelných místech mimo zpevněné komunikace.

Model Superb se osvědčil již v předchozí generaci u dálničních hlídek při stíhání neukázněných řidičů. Protože s vozy panovala všeobecná spokojenost, objednali si dopravní policisté 38 kusů nové generace, jimiž nahradí dosluhující automobily se stovkami tisíc najetých kilometrů. Tentokrát jde o Combi Ambition s motorem 2,0 TSI/206 kW v kombinaci s převodovkou DSG a pohonem všech kol. Všechny vozy budou vybaveny adaptivním podvozkem. Tato vozidla dosahují maximální rychlosti 250 km/h a z 0 na 100 km/h zrychlí během 5,8 s. Na rozdíl od předchozích policejních vozů Superb, které měly civilní design, budou tyto v tradičním designu Policie ČR. Kromě běžné policejní techniky, jako jsou majáky či radiostanice, budou osazeny vysokovýkonným kamerovým systémem na čtení registračních značek vpředu i vzadu jedoucích vozidel. Ten umožní okamžitou kontrolu uhrazení dálničního poplatku. Zavazadlový prostor se speciální zástavbou pro potřeby dopravní policie poslouží i jako mobilní kancelář.

Škoda Auto je dlouholetým dodavatelem vozů pro tuzemské bezpečnostní síly. Od roku 1993 bylo českým policistům a ministerstvu vnitra předáno více než 20 000 automobilů Škoda nejrůznějších modelů a specifikací, speciálně upravených podle požadavků policejních sborů i v sériovém podobě.

„Policie ČR patří k největším odběratelům vozů Škoda. Automobily v policejních službách musejí snášet mimořádnou zátěž zejména s ohledem na extrémně náročně provozní podmínky a vysoké nájezdy kilometrů, přitom je bezpodmínečně nutné, aby za všech okolností spolehlivě fungovaly. Pochopitelně nás velmi těší, že jsme v těchto náročných tendrech uspěli. Je to skvělé ocenění technických i ekonomických předností našich vozů,“ zdůraznil Jiří Maláček.

Datum zveřejnění

23.7.2021

Zdroj informací

Škoda Auto

Foto: Vladimír Rybecký, Škoda Auto

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2549 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál