Servind

Spolehnout se na profesionály se vždycky vyplatí

Spolehnout se na profesionály se vždycky vyplatí

Náplní činnosti logistických firem není jen doprava. Pro špičkového přepravce je samozřejmostí komplexní nabídka služeb zákazníkům včetně balení přepravovaného zboží. Nejde přitom jen o použití základních obalových technik. Občas přicházejí i velmi neobvyklé požadavky. Pro společnost Geis je samozřejmostí vycházet vstříc potřebám zákazníků a zajistit maximální ochranu jejich zboží.

Na společnost Geis se nedávno obrátil zákazník s prosbou zařídit přepravu opraveného leteckého křídla ultralehkého letadla (ultralightu) do Spojených států. Výrobcem křídla je česká firma, a proto bylo možné jeho opravu zajistit pouze v České republice.

Při dovozu do České republiky si klient zvolil „nestohovatelnou“ variantu a nevyužil balení od profesionála v USA. V důsledku toho bylo křídlo pro dlouhou cestu ze Spojených států špatně zabalené. Výsledkem chybného balení, neposkytujícího dostatečnou ochranu, došlo při dopravě k poškození křídla. Až po několikerém šetření s pojišťovnou byla škoda uznána a proplacena.

Křídlo bylo úspěšně opraveno a mohlo být zasláno zpátky do Spojených států. Bylo ale jasné, že při dopravě opraveného křídla přes oceán se chyba s nevhodným balením nesmí opakovat. Proto se zákazník obrátil na odborníky v oboru speciálních obalů. Obalový technik společnosti Geis pro dopravu křídla do USA vymyslel jedinečné balení, aby se křídlo nepoškodilo. Obal sice zvětšil objem zásilky, ale křídlo bylo správně zabalené a připravené k expedici s jistotou, že se při dopravě a s ní spojenou manipulací nepoškodí. Přitom velikost zásilky neměla vliv na cenu.

Návrh a výroba bedny samotné nebyly složité, protože při celkové hmotnosti samotného křídla 40 kg nebylo zapotřebí provádět statické výpočty. Cílem bylo navrhnout a vyrobit bednu klasické konstrukce tak, aby její rozměry a hmotnost byly co nejnižší, a tím se zákazníkovi ušetřily náklady za přepravu.

„Jako fixaci jsme zvolili polystyrenové desky o tloušťce 120 mm, do nichž jsme termickým nožem vyřezali profil křídla, aby leželo pěkně celou plochou. Tento krok nám ulehčil samotný zákazník, který nám zapůjčil šablony pro výrobu těchto křídel, takže nám stačilo překreslit tvar na desku polystyrenu a vyřezat jej. Před usazením křídla do bedny jsme jej zabalili do dvou vrstev mirelonu o tloušťce 1 mm a stretchové fólie. Tím jsme zajistili křídlo proti poškrábání. Po usazení křídla na spodní části polystyrenu jsme přiložili horní části a celé toto ,pouzdro‘ jsme zajistili PES páskou k paletě. Tím jsme zajistili křídlo v bedně proti horizontálnímu pohybu. Dále už jen stačilo připevnit víko bedny a mohlo se expedovat,“ popisuje postup balení Tomáš Körner, vedoucí produktu Obaly společnosti Geis.

Při exportu tak vzhledem k využití profesionálních služeb specialistů společnosti Geis klient ušetřil v řádech desítek tisíců korun. Díky šíři služeb společnosti Geis měl vše kompletně zařízené od jednoho dodavatele, protože Geis mu pro tuto netypickou zásilku dokázal nabídnout všechny doplňkové služby – balení, pojištění i přepravu včetně námořní při cestě přes oceán.

Datum zveřejnění

17.8.2021

Zdroj informací

Geis

Foto: Geis

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2458 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál