Servind

Projekt evropské nabíjecí sítě pro kamiony

Projekt evropské nabíjecí sítě pro kamiony

Tři výrobci nákladních vozidel Daimler Truck (Mercedes-Benz), Traton Group (MAN a Scania) a Volvo Group (Volvo Truck a Renault Truck) se dohodli na záměru postavit a provozovat veřejnou vysokovýkonnou síť nabíjecích stanic pro dálkové kamiony a autobusy s elektrickým pohonem s akumulátory. Cílem je iniciovat a výrazně zrychlit budování veřejně přístupné nabíjecí infrastruktury v Evropě. Chtějí tak posílit důvěru zákazníků z řad provozovatelů dopravních firem v elektrifikaci, a tím přispět ke klimaticky neutrální dopravě v EU.

Dohoda je základem pro založení budoucího společného podniku, v němž budou mít všechny tři strany stejný podíl, ve všech ostatních oblastech však zůstanou konkurenty. Spuštění společného podniku s vlastní firemní identitou a se sídlem v Amsterdamu je naplánováno na rok 2022.

Účastníci zpočátku do projektu investují 500 milionů eur a do pěti let od zahájení společného podniku plánují zřídit 1700 vysokovýkonných nabíjecích stanic v blízkosti dálnic, v logistických uzlech i jinde. Nabíjecí zařízení by měla být napájeny ekologickou elektřinou. Počet nabíjecích stanic se má časem výrazně zvýšit s pomocí dalších partnerů i veřejných finančních prostředků. Nabíjecí stanice bude možné využívat i v rámci zákonem předepsané 45minutové přestávky nebo v noci.

Podle nedávné zprávy Sdružení evropských výrobců automobilů ACEA, jehož členy jsou i Daimler Truck, Traton Group a Volvo, je potřeba nejpozději do roku 2025 pro odvětví nákladní dopravy zřídit 15 000 vysokovýkonných veřejných a cílových nabíjecích stanic a až 50 000 do roku 2030.

Datum zveřejnění

23.8.2021

Zdroj informací

Daimler

Foto: Daimler

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2552 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál