Servind

Centrální sklad dílů Toyoty zvýšil dodávky o 30 %

Centrální sklad dílů Toyoty zvýšil dodávky o 30 %

Počet dodávek dílů dealerům Toyoty z centrálního skladu v severočeské Krupce se v posledních třech letech zvýšil o 30 %. Sklad v současnosti denně vyřizuje přes 6000 objednávek, které zahrnují okolo 14 000 dílů.

Sklad v Krupce pokrývá náhradními díly všech 30 dealerů v Česku, ale i zhruba polovinu Německa a pětinu Polska. Počet zaměstnanců narostl za poslední tři roky o čtvrtinu na 45 lidí.

„Nárůst poptávky po náhradních dílech souvisí jednak s růstem prodejů našich vozů, ale i s tím, že jich stále více míří do firemních flotil, kde mají vyšší nájezdy, a tedy i větší spotřebu některých dílů,“ vysvětluje manažer poprodejního oddělení Vladan Rojíček.

Sklad disponuje celkem 50 000 položkami dílů pro všechny modely od nejmenšího Ayga po terénní Land Cruiser nebo závodní GR Supru. Je přitom snaha množství položek snižovat podle jejich využitelnosti. Eliminují se tak díly, které dealerské servisy nevyžadují a zbytečně tak zabírají místo. Ze skladu vyjede každý den šest až osm kamionů s dodávkami náhradních dílů. Před třemi lety to přitom byly čtyři až šest kamionů za den.

Celý proces cesty náhradního dílu začíná u dealera. Servisní technik přijme vůz do dílny a zjistí, co je potřeba vyměnit. Pokud díl není v dealerství skladem, pošle objednávku do centrály Toyoty ke zpracování a objednaný díl je zaslán dealerovi z hlavního skladu v Krupce.

Veškerá agenda probíhá elektronicky, samotné díly jsou opatřeny čarovými kódy a jejich pohyb se sleduje prostřednictvím skenerů. Pracovníci skladu díly roztřídí do krabic podle jednotlivých dealerů a připraví k expedici do příslušného kamionu. U jednotlivých dealerů jsou pak roztříděny a přiděleny dle zakázek mechanikům.

Toyota v posledních letech výrazně roste. Na tuzemském trhu se propracovala již na 4. příčku. Během letošního prvního pololetí zvýšila prodej o 27 % na rekordních 6000 osobních a lehkých užitkových vozů.

Datum zveřejnění

16.9.2021

Zdroj informací

Toyota

Foto: Toyota

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.225 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál