Servind

Memorandum o podpoře elektromobility

Memorandum o podpoře elektromobility

Ministr dopravy Karel Havlíček společně s ŘSD, Správou železnic podepsal se společnostmi Škoda Auto a ČEZ memorandum o rozvoji elektromobility. Slibuje více nabíječek pro elektromobily a podporu Čisté mobility.

Podle prognóz má do roku 2030 jezdit v České republice až 500 000 elektromobilů. Takový počet vyžaduje odpovídající síť nabíječek, kterých má být až 35 000. Mezi nimi mají převažovat rychlonabíjecí místa.

Společné „Memorandum o spolupráci v rozvoji elektromobility v České republice“ podepsali zástupci Ministerstva dopravy, Ministerstva průmyslu a obchodu, Správy železnic, Ředitelství silnic a dálnic, Ředitelství vodních cest, Škoda Auto a ČEZ. Dokument si klade za cíl vybudovat do roku 2025 odpovídající síť elektronabíjejích stanic vzhledem k rostoucím počtům registrovaných elektromobilů v ČR. Dostupná síť nabíjecích bodů je taktéž obsahem Národního akčního plánu Čisté mobility.

„S podporou čisté mobility počítáme i v Národním plánu obnovy (NPO). Alokováno je na ni 4,8 miliardy Kč. Nejprve budou moci žádat podnikatelé, vyčleněno je 940 milionů pro nákup vozidel a 300 milionů korun na dobíjecí stanice. Majitelé domů budou moci žádat o dotace na pořízení dobíjecí stanice, pro ně je vyčleněno 144 milionů Kč. Pro obce a kraje je v NPO připraveno 600 milionů Kč,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková. Počítá se i s prostředky ze strukturálních fondů a Modernizačního fondu.

Datum zveřejnění

13.10.2021

Zdroj informací

Ministerstvo dopravy

Foto: Vladimír Rybecký

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2459 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál