Servind

Dodávka budoucnosti Mercedes-Benz Sustaineer

Dodávka budoucnosti Mercedes-Benz Sustaineer

Mercedes-Benz Sustaineer Concept přináší spoustu nápadů pro udržitelnost, pohodlí a bezpečnost. Mnohé z nich by se mohly brzy dostat do sériové výroby.

Udržitelnost, bezpečnost a ergonomie jsou středem zájmu ve studii Sustainer e-Sprinter divize užitkových vozů značky Mercedes-Benz. Hesly dne jsou elektrická revoluce, digitalizace a autonomní řízení. Ty v současné době zaměstnávají armády automobilových konstruktérů. Přitom se mnoho malých inovací často ztrácí ze zřetele. Aby to změnila, divize Mercedes-Benz Vans připravila koncept Sustainer.

Mercedes-Benz Sustaineer Tech Demonstrator je vizí německé značky pro budoucnost užitkových vozidel. Vychází z elektrické verze modelu Sprinter a nabíjí ji nejmodernějšími technologiemi. Na střeše má masivní solární článek o ploše 4,8 m2, který dobíjí akumulátor i když je vypnutý systém pohonu a ve slunečných oblastech dokáže prodloužit dojezd až o 3800 km ročně.

Sustaineer má technologii, díky které mohou být města budoucnosti čistší. Vozidlo má filtry pevných částic vpředu a pod karoserií, které čistí vzduch. Mohou zachytit drobné částice, které se oddělují od pneumatik, brzd a asfaltu. Tato technologie údajně dokáže v přímé blízkosti dodávky snížit množství částic o velikosti 10 mikrometrů o 50 %. Tyto filtry by vyžadovaly výměnu jednou ročně.

Koncept dodávky široce využívá udržitelné materiály. Spodní panely pocházejí z recyklovaného polypropylenu a textilních vláken získaných z použitých pneumatik. Přepážka mezi kabinou a nákladovým prostorem je slaměná s voděodolným nátěrem. Stojany polic používají vodou ředitelnou barvu s nízkým podílem organických rozpouštědel. Potah volantu je veganská kůže.

Sustainer má inovativní dveře Speed ​​Delivery Door, které dokážou identifikovat řidiče a automaticky se otevřou, když k nim tato osoba přistoupí. Jsou také tišší než tradiční posuvné dveře. Mercedes odhaduje, že při dodávkovém okruhu se 150 zastávkami by tato novinka mohla ušetřit až 25 minut.

Mercedes-Benz vnímá elektrický pohon jako budoucnost pro své dodávky a již nabízí eVito van, eVito Tourer, eSprinter a EQV, přičemž eCitan a EQT se už připravují.

Datum zveřejnění

29.10.2021

Zdroj informací

Daimler

Foto: Daimler

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.313 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál