Servind

Student pojede na Dakar

Student pojede na Dakar

Do letošní přípravy na Rallye Dakar 2022 závodní tým Tatra Buggyra Racing zapojí mladého mechanika Filipa Bajoru z Nového Bydžova, vítěze soutěže ve výměně kola, která se uskutečnila v areálu automobilky Tatra Trucks v Kopřivnici.

Společně se závodníky a mechaniky týmu Tatra Buggyra Racing Filip Bajora začátkem prosince odcestuje do Saudské Arábie aby se zúčastnil přípravy týmu a jeho závodních vozů na Rallye Dakar.

Automobilka Tatra Trucks podporuje duální vzdělávání v oblasti technických oborů na středních školách a odborných učilištích. V rámci úspěšného projektu Tatra do škol vybraní studenti technických středních škol v různých krajích montují z dodaných dílů funkční vozidla Tatra a v kopřivnické automobilce se pak účastní i jejich oživení a uvedení do provozu.

Na základě projektu Tatra do škol byla ve spolupráci se závodním týmem Tatra Buggyra Racing zorganizována soutěž pro studenty těchto škol a učilišť o účast na přípravě závodního týmu na Rallye Dakar. Společnost Tatra Trucks oslovila s možností zapojit se do soutěže všechny školy, které se zúčastnily projektu Tatra do škol, a tyto školy následně nominovaly z řad svých žáků vybraného studenta. Své zástupce do projektu vyslaly Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí, Střední škola technická a řemeslná Nový Bydžov, Střední odborné učiliště Valašské Klobouky, Střední průmyslová škola dopravní Plzeň a Střední škola automobilní Holice.

Soutěž se uskutečnila v areálu kopřivnické automobilky a spočívala v tom, že studenti měli za úkol za použití vybavení a nářadí, které má k dispozici posádka závodního týmu, vyměnit kolo na závodním speciálu v podmínkách blížícím se reálné situaci při Rallye Dakar. Vítězem soutěže, ve které nerozhodovala podle slov ředitele komunikace týmu Buggyra Racing Jana Kalivody rychlost, ale preciznost provedení a postupy, se stal student Filip Bajora ze Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově.

Jako vítěz bude mít možnost zapojit se do příprav týmu Tatra Buggyra Racing na nadcházející ročník Rallye Dakar, a to přímo v Saudské Arábií. Má příležitost na vlastní kůži okusit nejen atmosféru přípravy, ale také načerpat velké množství zkušeností. Tým Tatra Buggyra Racing se v Saudské Arábii na začátku prosince zúčastní závodu Hail seriálu FIA Bajas.

„Všichni finalisté byli výborní a bylo pro mě potěšením vidět, že i v dnešní době  je mnoho mladých lidí, kteří jsou zručnými a výkonnými mechaniky. o vítězi rozhodovaly jen drobnosti,“ konstatoval Jan Kalivoda.

Nadcházející 44. ročník Rallye Dakar se už potřetí pojede v Saudské Arábií. Odstartuje v neděli 2. ledna 2022 a trvat bude až do pátku 14. ledna 2022.

Tatra Trucks spolupracuje s týmem Tatra Buggyra Racing od roku 2014, kdy na základě výběrového řízení získal oficiální podporu automobilky. V roce 2015 se v Rallye Dakar tým Tatra Buggyra Racing představil se závodním speciálem T815-2 Fat Boy. V roce 2016 tým přešel na vůz řady Tatra Phoenix a v roce 2021 premiérově představil vůz Tatra Phoenix s automatickou převodovkou.

Datum zveřejnění

1.11.2021

Zdroj informací

Tatra Trucks

Foto: Tatra Trucks

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.2481 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál