Servind

Zvýšení konkurenceschopnosti víceznačkových servisů

Zvýšení konkurenceschopnosti víceznačkových servisů

Secure Diagnostic Access od společnosti Bosch umožňuje rychlý a snadný přístup k chráněným diagnostickým údajům vozidla. Jde o integrované a standardizované řešení pro vozidla s chráněnou elektronikou vozidla prostřednictvím diagnostického softwaru ESI[tronic] 2.0 Online. Secure Diagnostic Access sdružuje různá individuální řešení zúčastněných výrobců vozidel.

Při ochraně elektroniky nových modelů vozidel se již mnoho výrobců spoléhá na individuální řešení s různými přístupovými požadavky a koncepcemi. Zejména pro nezávislé servisy s více značkami představuje tato nepřehledná situace velkou technickou a administrativní komplikaci. Společnost Bosch proto vyvinula Secure Diagnostic Access (SDA), centrální, integrované a standardizované řešení, které umožňuje snadný přístup k chráněným datům vozidel různých výrobců.

Zpočátku je prostřednictvím SDA dostupný přístup k vozům Volkswagen, Audi, Seat a Škoda. Vzhledem k tomu, že stále více výrobců vozidel postupně chrání svá vozidla před neoprávněným přístupem, pokrytí SDA se bude neustále rozšiřovat. Za tímto účelem je společnost Bosch v úzkém kontaktu s jednotlivými výrobci vozidel, aby mohla co nejdříve zahrnout do systému SDA další řešení výrobců a nabídnout tak servisům co největší pokrytí.

Díky systému SDA mohou servisy i nadále provádět rozsáhlou diagnostiku vozidel s chráněnými diagnostickými údaji v plném rozsahu. Nová funkce je k dispozici od léta 2021 a je součástí diagnostického softwaru Bosch ESI[tronic] 2.0 Online. Po jednorázové registraci získá pracovník servisu osobní přístup a může aktivovat a zpřístupnit diagnostické funkce s chráněným přístupem prostřednictvím SDA přímo a bez dalších oklik.

Bosch ID pro snadný přístup k chráněnému diagnostickému obsahu

Bez přístupu k chráněným diagnostickým funkcím může servis v mnoha případech provádět pouze pasivní diagnostické činnosti na vozidle zákazníka, například načítání chybových kódů. Aktivní diagnostika, například kalibrace asistenčních systémů řidiče, pak již nemusí být možná. Ani vymazání servisních intervalů již nemusí být přístupné. Pro plnění těchto úkolů vyžadují jednotlivá řešení výrobců obvykle placený přístup.

Standardizované řešení Secure Diagnostic Access společnosti Bosch tento proces zjednodušuje. Pracovník v servisu se již nemusí orientovat na různých portálech výrobců, registrovat se, přihlašovat a v některých případech sledovat různé možnosti plateb. SDA sdružuje jednotlivá řešení výrobců vozidel a je součástí diagnostiky řídicích jednotek v diagnostickém softwaru Esitronic 2.0 Online od společnosti Bosch.

Uživatel, který je autorizován prostřednictvím svého Bosch ID v systému ESI[tronic], má centrální integrovaný přístup k chráněnému diagnostickému obsahu, a to i přes různá bezpečnostní řešení výrobců vozidel. Pro získání osobního Bosch ID se pracovník servisu musí zaregistrovat pouze jednou. Pracovník servisu může osobní Bosch ID používat nejen pro přístup k chráněnému diagnostickému obsahu v systému ESI[tronic], ale také pro celou řadu dalších aplikací Bosch – jak profesních, tak soukromých, například pro své elektrokolo nebo aplikace chytré domácnosti. Při jednorázové registraci může být kromě vytvoření Bosch ID vyžadována také online identifikace uživatele. Za tímto účelem provádí identifikaci uživatele online externí poskytovatel služeb pomocí identifikačního dokladu, jako je tomu v případě založení bankovního účtu online.

Díky SDA se servis nemusí starat ani o vyúčtování a náklady. Secure Diagnostic Access od společnosti Bosch nabízí určitý druh paušální sazby. Náklady na používání chráněných diagnostických dat jsou již zahrnuty v licenčním poplatku za diagnostiku (SD).

Díky SDA zůstává víceznačkový servis konkurenceschopný

Centrální přístup k chráněnému diagnostickému obsahu od různých výrobců prostřednictvím Secure Diagnostic Access od společnosti Bosch šetří čas a peníze a zvyšuje efektivitu diagnostických procesů. Díky SDA si servis pro více značek především zajišťuje svou konkurenceschopnost, protože může i nadále provádět rozsáhlou diagnostiku různých vozidel, a to časově úsporným a efektivním způsobem.

Předpokladem pro použití Secure Diagnostic Access je diagnostický software Esitronic 2.0 Online, platná licence pro diagnostiku řídicích jednotek (SD) a stabilní připojení k internetu. Kromě toho je vyžadován diagnostický tester z aktuální generace KTS od společnosti Bosch, například KTS 560, KTS 590, KTS 350 nebo KTS 250.

Datum zveřejnění

23.11.2021

Zdroj informací

Bosch

Foto: Bosch

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.3091 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál