Servind

Mercedes-Benz Trucks ČR 20 let jedničkou

Mercedes-Benz Trucks ČR 20 let jedničkou

V roce 2021 bylo podle údajů z registru vozidel v České republice nově registrováno 8270 nákladních automobilů, z toho 1520 vozidel Mercedes-Benz celkové hmotnosti nad 6 t. Mercedes-Benz tím dosáhl první místo s podílem na trhu 18,4 %. Trh nákladních vozidel v ČR oproti roku 2020, kdy do výsledků zasáhla pandemie, mírně vzrostl. Přesto, vzhledem ke složité situaci v dodávkách komponent a dílů pro výrobu vozidel, obzvlášť vlivem nedostatku polovodičových součástek, neodpovídá výsledný počet prodaných vozidel poptávce. Pokud by výrobci dokázali uspokojit celou letošní poptávku, mohl trh v ČR překonat hodnotu 10 000 registrovaných nákladních vozidel.

V České republice bylo registrováno 862 tahačů značky Mercedes-Benz, což znamená tržní podíl 16,4 %. V podvozcích pro různé druhy speciálních nástaveb značka registrovala 507 vozidel, což znamená tržní podíl 23,5 % a taktéž tradiční první pozici v této kategorii. Úspěšný byl též prodej malých nákladních vozů Fuso Canter. Se 72 registracemi dosáhl v kategorii srovnatelných produktů tržní podíl 42,6 %, což též znamená první místo v kategorii.

Jedním z hlavních argumentů pro vozidla značky Mercedes-Benz Trucks jsou nízké provozní náklady a bohatá nabídka doprovodných služeb. Telematické služby FleetBoard a Uptime patří k hojně využívaným. Uptime pracuje s informacemi o technickém stavu vozidla v reálném čase. Umožňuje včasné plánování servisu a údržby tak, aby prostoje vozidla byly co nejmenší. Službou Uptime je v ČR vybaveno každé třetí nové vozidlo Actros a celkem ji už zákazníci využívají v 1500 vozidlech. 

Služby systému FleetBoard využívá 4000 vozidel provozovaných v České republice. Systém FleetBoard prošel v poslední době zásadní technologickou změnou, protože začal využívat cloudové služby. To je důležité především pro blízkou budoucnost, protože digitalizace nákladních vozidel se dynamicky rozvíjí a potřebuje stále rychlejší a výkonnější přenos dat.

Že je telematika aktivním nástrojem pro snižování nákladů na provoz vozidel dokládají i výsledky soutěže řidičů, v níž řidiči dokázali při průběžném sledování systémem FleetBoard snižovat spotřebu paliva dokonce i během zimního období. Práce s řidiči a jejich školení jsou stále jedním z nejefektivnějších nástrojů na snižování spotřeby a tedy i emisí CO2.

Pozici nejrozšířenějšího nákladního vozidla na evropských silnicích si i v ČR upevnil Mercedes-Benz Actros, jehož pátá generace, plná technických novinek, přišla na trh v roce 2019. V roce 2022 bude Actros dále inovován. Nových, vylepšených verzí se dočká většina z unikátních systémů, kterými mohou být vozidla této řady vybavena, případně je mají v sériové výbavě. Už se začíná vyrábět i Actros L s dalším zvýšením komfortu pro řidiče a bezpečnosti. 

Rok 2022 přinese i novinku v oblasti nákladních vozidel Mercedes-Benz s elektrickým pohonem s akumulátory. Výroba elektricky poháněného těžkého rozvážkového vozidla eActros začala v říjnu 2021 a v letošním roce eActros zamíří i na český trh.

„Jsme opravdu hrdí na to, že se nám podařilo i ve velmi složité situaci obstát a dosáhnout tak úžasného výročí. Máme co oslavovat: udržet si 20 let v řadě první pozici na tak silně konkurenčním trhu, jakým český trh s nákladními automobily je, není nic jednoduchého ani samozřejmého. Děkujeme našim zákazníkům za loajalitu a důvěru, která potvrzuje, že děláme svou práci dobře. Je nutné zdůraznit, že tento výkon je zásluhou stovek pracovníků naší společnosti a autorizované prodejní a servisní sítě nákladních vozidel Mercedes-Benz, a všem těmto lidem patří náš velký dík – bez nich bychom takového úspěchu nemohli dosáhnout. Těšíme se, že i v dalších letech budeme moci úspěch našich zákazníků podporovat našimi produkty a že si naše značka i nadále udrží místo na špičce, kam právem patří,“ říká ředitel společnosti Mercedes-Benz Trucks ČR Josef Mařík.

Datum zveřejnění

7.1.2022

Zdroj informací

Mercedes-Benz Trucks ČR

Foto: Mercedes-Benz Trucks

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1726 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál