Servind

Goodyear předvedl 70% udržitelnou pneumatiku

Goodyear předvedl 70% udržitelnou pneumatiku

Společnost The Goodyear Tire & Rubber Company oznámila uvedení demonstrační pneumatiky se 70% obsahem udržitelného materiálu.

„V roce 2020 jsme si stanovili ambiciózní cíl vytvořit pneumatiku vyrobenou 100% z udržitelných materiálů do 10 let a naši vědci a inženýři udělali velký pokrok směrem k tomuto cíli. Je to vzrušující úspěch, který demonstruje náš závazek zvýšit používání udržitelných materiálů v našich pneumatikách,“ řekl viceprezident pro globální operace a technologický ředitel Chris Helsel.

Pneumatika ze 70% udržitelného materiálu obsahuje 13 hlavních složek v devíti různých součástech pneumatiky. Výkonnostní ukazatele společnosti ukázaly, že vlastnosti komponent zajišťují dobrý celkový výkon pneumatiky.

Saze obsažené v pneumatikách pro zpevnění směsi a pro zvýšení jejich životnosti se tradičně vyrábějí spalováním různých typů ropných produktů. Nová pneumatika Goodyear obsahuje tři různé druhy sazí, které se vyrábějí z metanu, oxidu uhličitého a rostlinného oleje. Počáteční hodnocení životního cyklu prokazují buď snížené emise uhlíku ve srovnání se současnými metodami výroby sazí nebo použití zdrojů na biologické bázi či odpadních surovin.

Použití sójového oleje v pneumatikách je významnou inovací Goodyearu, která pomáhá udržovat směs pryže pneumatiky poddajnou při měnící se teplotě. Sojový olej je biologický zdroj, kterým Goodyear snižuje používání produktů na bázi ropy. Zatímco téměř 100 % sójového proteinu se používá v potravinách/krmivech pro zvířata, významný přebytek oleje zbývá a je k dispozici pro použití v průmyslových aplikacích.

Silika je přísada často používaná v pneumatikách, která pomáhá zlepšit jejich přilnavost a snížit spotřebu paliva. Nová pneumatika Goodyear obsahuje unikátní rozmanitost siliky vyráběné z popela z rýžových slupek, vedlejšího produktu zpracování rýže, který se často vyhazuje a ukládá na skládky. Z tohoto odpadního popela byla vyrobena vysoce kvalitní silika.

Polyester se recykluje z plastových lahví a jiného plastového odpadu tak, že se polyester přemění na základní chemikálie a přemění se na polyester technické jakosti vhodný pro kord pneumatik.

Pneumatika ze 70% udržitelného materiálu byla vyrobena jako demonstrační pneumatika.

Datum zveřejnění

13.1.2022

Zdroj informací

Goodyear

Foto: Goodyear

Fotogalerie

Výběr jazyka

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.1605 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál