Servind

Goodyear triumfoval na Rallye Dakar 2022

Goodyear triumfoval na Rallye Dakar 2022

Po dvou týdnech a 8000 km v náročném terénu Arabské pouště skončila Rallye Dakar 2022. Všechny tři stupně vítězů již podruhé obsadily posádky týmu KAMAZ-master. Všechny týmy s podporou značky Goodyear skončily v první desítce. Tým KAMAZ-master obsadil první, druhé, třetí a čtvrté místo, týmy Petronas Team De Rooy Iveco a Mammoet Rallysport Team De Rooy skončily na pátém, šestém, osmém a desátém místě.

Vítězný tým KAMAZ-master obsadil první čtyři pozice v dramatickém souboji mezi pětinásobným vítězem Eduardem Nikolajevem a úřadujícím dakarským šampionem Dmitrijem Sotnikovem. Po poslední etapě vítězství získala Sotnikovova posádka kamionu číslo 500 se spolujezdcem Ruslanem Achmadejevem a mechanikem Ilgizem Achmecianovem, když předstihla druhého Nikolajeva s Jevgenijem Jakovlevem a Vladimirem Rybakovem v kamionu 505 o pouhých 9 minut a 58 sekund. 

Oba vítězné týmy závodily s novými kamiony KAMAZ-master K5 435091, zatímco posádky vozu č. 501 (Šibalov/Nikitin/Tatarinov) na třetím a 509 (Karginov/Mokejev/Malkov) na čtvrtém místě jely s osvědčeným modelem KAMAZ-43509. Oba typy byly vybaveny standardními pneumatikami Goodyear, jejichž pokročilých technologií kostry a běhounu mohou běžně využívat dopravci v celé Evropě.

Dominanci nákladních vozidel s výbavou značky Goodyear dále podtrhla skutečnost, že všech třináct rychlostních zkoušek vyhrály posádky KAMAZ-master: Sotnikov získal pět etapových vítězství, Nikolajev čtyři a Karginov zajel tři nejrychlejší časy, jenže ve čtvrté etapě ztratil hodinu kvůli technické poruše. Zpět do závodu se dostal díky tomu, že na místě zastavila a poskytla mu pomoc jedna ze soupeřících posádek. Karginovova posádka se pak rychle opět zapojila do závodu a v následujících dvou etapách zajela nejrychlejší časy, aby se vrátila zpět do souboje v čele závodního pole. 

Vladimír Čagin, vedoucí sportovního týmu KAMAZ-master: „Přijeli jsme na Dakar se dvěma modely nákladních vozidel, naší osvědčenou vítěznou 43509 a inovativním novým modelem K5 435091. Pneumatiky Goodyear hrály v tak náročném závodě bezpochyby mimořádnou roli. Závod na tak vysoké úrovni vyžaduje pneumatiky, které nám zaručují dobrou trakci a vysokou odolnost. Díky pneumatikám Goodyear Offroad jsme získali maximální rychlost a minimum prostojů, což bylo jedním z faktorů, který rozhodl o našem úspěchu.“

Maciej Szymanski, marketingový ředitel společnosti Goodyear pro užitkové pneumatiky v Evropě, uvedl: „KAMAZ-master na Dakaru zvítězil již devatenáctkrát. To je mimořádný úspěch a společnost Goodyear si velmi cení toho, že si ji tým vybral jako svého partnera, kterému důvěřuje. Náročné nové trasy s kameny schovanými v písku podrobily kvality pneumatik důkladné zkoušce. Členové týmu byli podle svých slov během celého Dakaru nadšení z trvanlivosti, vysoké odolnosti proti prořezání a vynikající trakce našich pneumatik. Společnost Goodyear využívá akce jako Dakar nebo FIA Evropské mistrovství závodů tahačů k testování pneumatik a technologií v extrémních provozních podmínkách.“

Další působivé výkony předvedly týmy Petronas Team De Rooy Iveco a Mammoet Rallysport Team De Rooy Iveco. Zelený tým v čele s van Kasterenem skončil na pátém a oranžový tým vedený Martinem van den Brinkem na šestém místě hned za čtyřmi vedoucími posádkami KAMAZ-master: posádka s vozem č. 504 van Kasteren/Snijders/Rodewald na 5. místě, 506 Martin van den Brink/Willemsen/Der Kinderen na 6. místě a 515 Versteijnen/Van Dal/Smits na 8. místě. První desítku uzavřel Mitchel van den Brink s Mouwem a Donkelaarem v rychlém asistenčním kamionu.

„Jsme nesmírně potěšeni tím, že celé stupně vítězů a osm pozic v první desítce obsadily týmy vybavené společností Goodyear. Je to skvělý důkaz vynikajících užitných vlastností a spolehlivosti našich standardních pneumatik. Pneumatiky Goodyear Offroad byly navrženy tak, aby se málo zahřívaly při vysokých rychlostech, a jsou určeny pro náročné provozní podmínky například v lomech, dolech, při těžbě dřeva a pohotovostních službách. Díky tomu jsou ideální volbou také pro akce, jako je Dakar. Použitá technologie chlazení značky Goodyear a inovativní konstrukce kostry byly začleněny i do produktových řad našich silničních pneumatik, které jsou díky tomu palivově úsporné a extrémně odolné vůči opotřebení. Obě tyto jejich charakteristiky jsou stejně důležité pro naše běžné zákazníky jako pro vítězné týmy,“ dodal Maciej Szymanski.

Datum zveřejnění

20.1.2022

Zdroj informací

Goodyear

Foto: Goodyear, Red Bull, Kamaz Master

Fotogalerie

Výběr jazyka

Autoopravář JUNIOR 2024

Facebook

AutoTablet

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:
Page generated in 0.249 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál